Роздуми про технології

Був Parler, і нема Parler: безславна історія зникнення (?) соцмережі прихильників Трампа

У 2018 році користувачі, незадоволені роботою модераторів Facebook / Twitter, створили соцмережу Parler. Серед них було багато прихильників Трампа. Того самого, з яким соціальні мережі давно мучились, швидше, з його контентом. І який з літа обмежували, і нарешті, заблокували.

У 2020 році, в жовтні-листопаді ця соцмережа пережила  шквал реєстрацій, проте потім пристрасті щодо Facebook / Twitter-альтернативи дещо стихли. Коли стався деплатформінг Трампа, багато хто казав, що Parler прийме свого головного користувача із розкритими обіймами. Проте не так сталося, як гадалося.

На вихідних сервіс заблокували в Google Play Marker, Apple App Store, а потім Amazon відключила його від свого хмарного сервісу. У листі, надісланому в компанію Parler, сказано, що компанія «не може надавати послуги клієнту, який не здатен оперативно виявити та видалити контент, який схвалює насилля».

Керівник проекту вважає, що Parler ображають через «скоординовану поведінку інтернет-гігантів проти конкурента» — іншими словами, він говорить саме те, в чому звинувачують BigTech у судових позовах, поданих проти них в кінці 2020 року, додаючи, що наступ на проект – це наступ на свободу слова.

Зараз керівництво проекту намагається знайти інший хостинг, якщо йому не вдасться це зробити, проект доведеться закрити.

Чи дійсно соцмережа Parler була настільки небезпечною в сучасному інтернеті? Навряд чи, навіть враховуючи ріст числа реєстрацій до-під час американських виборів. Масова атака проти Parler виглядає таким собі показовим кроком, який демонструє, як оперативно BigTech можуть реагувати на екстремістський контент. Не виключено, що ця показовість передує майбутньому перегляду статті 230, яка власне вимагає від соцмереж и інтернет-платформ реагувати на небезпечний контент. Типу – ось які ми оперативні, ось навіть Parler за добу «деплатформили»  (практично, як і Трампа).

Хоча особисто мені цей сервіс трошки шкода. Це була друга спроба після TikTok створити альтернативу Facebook. І вона виявилась невдалою. Хоча, судячи по тому, що зараз пишуть про проект, в тому числі про не вичитані умови надання послуг, проблеми з відновленням паролів доступу та іншими даними, продукт був чи не мертвонароджений. Принаймні, настільки проблемний – з різних сторін – що і не життєздатний.

Бо неможна просто так взяти і створити ще одну соціальну мережу.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *