Роздуми про технології

Тиждень месенджерів. Іще трошки про WhatsApp, Telegram, Signal та примарну безкоштовність

Дві цікаві новини з’явилися на вихідних. По-перше, WhatsApp відклала введення нових правил, які збурили ІТ-спільноту і заставили знову підняти питання безпечних месенджерів. По-друге, Signal пережив збій через сплеск нових реєстрацій.

Що сталося

Ще в кінці минулого року у WhatsApp заявили, що користувачі мусять прийняти нові правила месенджера явно (а не в стилі «найбільшої брехні інтернету»). Хто не прийме – тому користуватись месенджером зась. Детально про WhatsApp (та й про інші месенджери) я розповіла ось тут. І хоча тема про безпечний месенджер входить в топ-3 найчастіших питань на лекціях з безпеки і я можу розповідати про це із закритими очима, я підкріпила свою історію коментарями інших експертів. До речі, в тексті є два важливих посилання – на незалежні рейтинги месенджерів, картинки з яких я тут прикрутила. Я своїх студентів вчу вибирати продукти саме на основі таких рейтингів – щоб були чіткі критерії та зрозуміло, чому цей месенджер / антивірус / щось інше вважається кращим чи гіршим.

Чи дійсно передумали у WhatsApp

По великому рахунку, для користувачів WhatsApp нічого б не помінялося, дані у Facebook і так передавалися і, очевидно, навіть тимчасова відмова від нових правил концептуально не змінить політику Facebook на об’єднання. Компанія серйозно готується до антимонопольних позовів і активно займається об’єднанням її продуктів. Щоб в якийсь момент сказати щось типу: «пане суддя, ми розуміємо, що стали надвеликим гігантом і що ви маєте рацію в тому, що нас треба розділити, але подивіться – ми уже не можемо це зробити, а якщо зробимо, це зачепить пересічного маленького користувача, то ж давайте не рухати».

А що ж стосовно Telegram

В Telegram теж радіють, з гордістю згадують, що ним почав користуватися пан Ердоган, проте задумались про те, де брати гроші на підтримання функціонування цього чуда. Дуров недавно заговорив про запуск реклами, а цього тижня ще стало відомо про те, що Дуров шукає фінансування та веде переговори з інвестбанками. Поки безуспішні. Експерти доволі скептично відносяться до надійності Telegram як захищеного месенджеру, хоча на нашому ринку (і в Ру-Бай-неті теж) Telegram використовується не лише як месенджер, але й як канал поширення контенту.

Що стосовно Signal

Що стосується Signal, то я його колись називала «найулюбленішим месенджером Едварда Сноудена». Його популярність завдяки цій історії з WhatsApp напевне виросте. Проте питання – чи витримає його технічна платформа цей ріст? Факт його збою говорить сам за себе.

В цьому дописі гарно розписано про фінансування месенджерів. Я ще додам, що в безкоштовному інтернеті ми та наші дані є товаром. Тобто якщо вам продукт пропонується безкоштовно, то ви віддаєте натомість йому ваші дані, які перетворюються в поведінкові припущення та рекламні пропозиції. Саме так працюють мої «улюблені» BigTech – Facebook, Google і багато інших та навіть Amazon, хоча там монетизація очевидніша.

То ж питання – чи зможе Signal залишатись безкоштовним, якщо до нього доєднається навала користувачів? Які звикли бути товаром в безкоштовному інтернеті і не хочуть платити? Допоки Signal був продуктом обмеженого використання гіків та безпечників, які кидали йому трохи донатів, це працювало. Перший збій може свідчити про те, що це може й не спрацювати. Технічне забезпечення популярного продукту – це дуже дороге задоволення.

То ж я можу припустити, що Signal може стати платним – якраз для тих, хто розуміє всі принципи роботи поведінкової економіки та капіталізму спостережень. А пересічний користувач нікуди не піде з WhatsApp / Telegram. Ну і месенджер – це не завжди там, де ви. А це ще й там, де ваші контакти.

Так який же месенджер найбільш захищений?

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *