Роздуми про технології

TopDigit 6 + 1 №3: що почитати протягом тижня. Монополізм BigTech, чорний ринок даних і як влаштувати цифровий детокс

В рубриці вихідного дня – 6 статей про монополізм BigTech, кіберзлочинців та номер мобільного телефону, чорний ринок даних, цифровий детокс і ще декілька. А на додачу – онлайн-сервіс, який дозволить прослухати гімн будь-якої країни світу.

  • Монополізм великих технологічних компаній – це тема, про яку не особливо пишуть в українських медіа. Хоча насправді монопольне становище Facebook, Google і Apple стосується всіх нас. Ось, наприклад, того, що Facebook сама встановлює правила роботи з даними соцмережі і визначає, доступ до яких даних нам надати, а до яких ні
  • Роман Хіміч у колонці для «Фокуса» розповідає про проблеми, пов’язані з новими правилами переносу мобільних номерів (MNP) з точки зору кібербезпеки. Випадків шахрайства, пов’язаних з отриманням доступу до мобільних номерів, було дуже багато. Ось саме про це розповідає експерт
  • Декілька місяців тому Telegram-канали пропонували доступ до бази даних документів українців – паспортів та закордонних паспортів, водійських прав та інших документів. Видання про криптовалюти Forklog розповідає, як працює чорний ринок даних, як вони продаються, хто купує, як здійснюється розрахунок і куди це все буде рухатись.
  • Тема цифрового детоксу цікавить дуже багатьох. Ми живемо у світі, перенасиченому інформацією. А реалізувати ідею деяких «гуру» не читати новин багато людей (наприклад, я), не можуть реалізувати, щоб не втратити в професіоналізмі. На VC.ru вийшла стаття, в якій описано ще один підхід до очищення мозку від перенасичення.
  • Суперечки навколо штучного інтелекту та його можливостей тривають і далі, наприклад, чи може штучний інтелект мати свідомість? А самоконтроль? Як можна наділити свідомістю штучний інтелект? Про це – у великому матеріалі на RBC
  • Компанія TrendHERO представила звіт про influencer-маркетинг в Україні в першому півріччі 2020 року. Аналіз стосується блогерів у Instagram з числом більше 1 тис підписників.
    Ось декілька висновків з цього звіту
    — 23% блогерів пишуть українською
    — 68% блогерів це жінки
    У першій частині звіту автори провели аналіз в порівнянні з іншими країнами, до прикладу, з США та Росією
  • https://localingual.com/
    На цьому сайті можна послухати, як звучать гімни різних країн світу. Я от включила гімн Білорусі. «Ми, білоруси, мірниє люді» — він виявляється так починається. А ось український гімн чогось звучить без слів.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *