Роздуми про технології

Алкотестер у смартфоні – реальність найближчого часу

Зрозуміти, що людина хильнула зайвого і їй не варто, до прикладу, сідати за кермо, допоможуть датчики смартфону.

Дослідники з університету Пітсбурга провели експеримент, який показав, що достатньо лише смартфона, щоб зрозуміти рівень сп’яніння людини.

Експеримент насправді виявився дуже простим. Вчені прив’язали до поясу учасників експерименту смартфон та дали їм випити коктейль з горілкою. До і після коктейлю пропонувалось пройти невеликий тест – пройти 10 кроків уперед та назад.

Смартфон із акселерометром (пристроєм, який аналізує положення гаджету в повітрі) дозволяв визначити людину, яка випила алкоголь, з достовірністю 90%.

Описуючи експеримент, вчені зазначили, що для повноцінного і достовірного аналізу потрібно провести вимірювання ходи тверезої людини, через те, що хода кожного унікальна.

Звичайно, у реальному світі люди навряд чи ходитимуть зі смартфонами на поясі, але якщо гаджет буде в руці чи в кишені, то теоретично він міг би допомогти у визначенні того, чи п’яний водій, чи ні. Тому поки цей експеримент – це лише початок, і не виключено, що подальші дослідження приведуть до появи додатків, які підказуватимуть своїм власникам, що їм не варто сідати за кермо.

Правда, точного рівня алкоголю в крові такий тест не дасть, це зрозуміло.

Цікаво, що це не перша спроба ідентифікувати п’яного за допомогою смартфону. Влітку стало відомо, що у Uber є патент, який дозволяє визначити нетверезу людину по тому, як вона користується смартфоном. І в цьому випадку патент аналізує звичний патерн використання смартфону і порівнює його із тим, як людина це робить після того, як випила алкоголь. Uber це потрібно, мабуть, і для водіїв, і для пасажирів.

А якщо помріяти, то можна уявити, як такі інструменти будуть з’єднані з вбудованим комп’ютером автомобіля, який просто не заведе машину, якщо в нього сідає нетверезий водій. Причому ця історія – справа не дуже далекого майбутнього.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *