Роздуми про технології

TikTok-манія охоплює інтернет. Та чи буде вона успішною?

Перше півріччя 2020го в ІТ-бізнесі пройшло під девізом «Zoom-клонів». Свої сервіси відеоконференцій представили Google (для масового ринку), Facebook, Telegram і навіть Tinder (останній для своєї мети).

Ближче до літа в інтернеті розвинулась TikTok-манія, і це очевидно: на фоні неймовірного успіху TikTok і очікуваного блокування його у США свій відеосервіс запустила Facebook-Instagram (під назвою Reels), спочатку у Бразилії, потім по всьому світу з спробую інтегрувати його власне у Instagram. А минулого тижня своє бачення TikTok-клона представив відеосервіс YouTube, його назва — YouTube Shorts.

Спочатку сервіс розгорнули в Індії, де китайські додатки заблокували ще в червні через політичну ситуацію. Але найближчим часом сервіс буде доступним по всьому світу. Тому, відповідно, буде цікаво подивитись на YouTube Shorts – сервіс 15-секундного відео з можливістю накласти музику, об’єднувати декілька відео та іншими «фічами».

І Facebook з його Reels, і YouTube Shorts – це така собі спроба заскочити «в останній вагон» світової TikTok-манії. А є ще Byte – ще один сервіс коротких відео, який з’явився взимку 2020го. Є ще новинка осені – додаток Snack Video, який в серпні 2020 року зайняв друге місце по числу завантажень для Android-гаджетів. А є ще підлітковий соціальний сервіс Likee… І Snapсhat готує свій клон TikTok.

TikTok пока лидирует в мире, но конкуренты стремительно набирают популярность

Таким чином, TikTok-клони крокують інтернетом, а TikTok-манія захоплює екрани гаджетів і думки інвесторів.

Але є одне але.

Користувачі TikTok тратять величезну кількість часу на додаток. Він буквально затягує тих, хто подивився 2-3 відео, пропонуючи їм цікаві для них ролики. Тобто можна припустити, що сила TikTok не лише у форматі коротких відео, але й у алгоритмі рекомендацій цих відео.

І це припущення має право на існування ще й того, що компанія-власник TikTok дуже чітко сказала, що рекомендаційний алгоритм вона не передасть новому власнику американських операцій TikTok. Бо продавати цю технологію заборонив уряд Китаю. Цей нюанс декілька разів згадувався при описі угоди про блокування/купівлю TikTok, але дуже у фоновому режимі. Хоча я думаю, що саме він і є основною цінністю цього сервісу «залипального» відео. Але це окрема історія.

А поки цікаво спостерігати, як техносвіт поглинає TikTok-манія. І хто в ній виграє, тобто хто переможе битву за інтереси молоді, той і поселиться на екранах їх смартфонів надовго.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *