Роздуми про технології

Плата за новини з техногігантів: повернення до витоків чи несправедливість?

Ще на початку вересня з’явилась інформація про те, що Австралія готується запровадити оплату за медійний контент для техногігантів

У країні прийняли закон, згідно з яким соціальні платформи повинні були платити за новинний контент їх авторам – тобто онлайн-медіа. Тоді техногіганти відмовились домовлятись про те, як цю вимогу реалізувати. Та навіть висловили готовність заблокувати можливість публікації австралійських новин у Facebook та Instagram.

Проте сьогодні знову з’явилась інформація про австралійський законопроект, згідно з яким Facebook та Google повинні будуть платити за новини. А перед цим вони повинні провести переговори з місцевими медіа про те, за скільки вони будуть готові купувати новинний контент. Якщо сторонам домовитись не вдасться, за них це зробить сторона, призначена урядом країни. Ці нововведення не стосуватимуться Instagram та YouTube.

Наразі реакція техногігантів невідома, окрім заявок щодо необхідного для вивчення часу. Проте це дуже цікавий прецедент, особливо на фоні попередніх тверджень техногігантів відмовлятись платити за контент австралійських медіа.

Адже не секрет, що основними гравцями рекламного ринку стають саме Google таFacebook, натомість медіа втрачають можливість заробляти. Водночас, медіа теж не вигідно щезнути зі сторінок цих сервісів, особливо – піти з пошукової видачі Google, бо саме ця пошукова система забезпечує значну частину трафіку для медіа.

У світі є один неуспішний прецедент щодо спроби техногігантів заставити платити за новинний контент – він стосувався Іспанії, де Google відмовилась сплачувати за «фрагменти та заголовки» від новинних медіа та просто закрила свій сервіс Google новин. В результаті новинні проекти самі попросили Google повернутися у країну.

Водночас Австралію в її боротьбі проти техногігантів підтримує Франція, в жовтні апеляційний суд цієї країни прийняв рішення, яке вимагало від Google почати переговори з видавцями цієї країни щодо плати за контент.

Це ще одна історія взаємовідносин техногігантів та новинних медіа, за якою цікаво спостерігати – бо наразі неочевидно, чия сторона візьме верх в цьому протистоянні.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *