Роздуми про технології

TopDigit 6+1 №4: що почитати протягом тижня. Цифрові самозванці, китайські техногіганти та SEO як вбивця інтернету

В рубриці вихідного дня – 6 статей про цифрових самозванців, підробку SIM-карт, військові технологічні розробки і ще декілька. А на додачу – онлайн-сервіс, який візуалізує підземні інтернет-кабелі.

  • Чи можна підробити довільний номер мобільного телефону? Видання Vice розповіло історію про так звані російські «SIM-карти», які можуть підробити довільний номер, та навіть голос. У «Лига.Tech» вирішили самостійно перевірити, чи працює така ж можливість в Україні і опублікували про це великий матеріал з коментарями представників мобільних операторів.
  • Серіал про претензії до сервісу TikTok триває не перший тиждень, навіть не перший місяць. Проте не лише TikTok стала китайською компанією, яка перетворилась на справжнього технологічного гіганта. Автори технологічної розсилки The Bell розповідають про те, які ще китайські компанії перетворюються на конкурентів Big Tech на світовому технологічному ринку

  • Міністерство оборони США є розробником великої кількості цікавих технологічних рішень. Серед них – власне як і сам інтернет, так і відеоконференції, комп’ютерна мишка та багато інших розробок. Про них розповідається у матеріали видання «Стартапы и бизнес»
  • Про фейки сьогодні не розповідає лише лінивий, а кількість тренерів з медіаграмотності росте з кожним тижнем. Працювати з інформацією та відрізняти фейки вчать від малого до старого. У статті для «Тижня» я розповідаю про цифрових самозванців – людей та акаунти, які вводять в оману користувачів мережі. Серед них є й звичайні боти, що використовуються для просування інших акаунтів чи потрібних думок, а є фейкові благодійники та повністю віртуальні особистості. На яких, до речі, уже навчились заробляти їх автори.
  • Інтернет стає все більш врегульованим, все більше соціальних платформ, які створювались як площадки з мінімальними обмеженнями щодо розміщуваного контенту, посилюють правила розміщення матеріалів на їх сторінках. Проте експеримент під назвою «вільні платформи для вільних людей» не став успішним. Про таку зміну парадигми Мережі пише у своїй колонці The New York Times
  • Оптимізація контенту для пошукових систем або SEO стала проблемою для пошуку. Автори матеріалу на Habr стверджують, що SEO вбило справжній інтернет. Думка контраверсійна, але рух пошукової системи в напрямку спрощення алгоритмів роботи з нею не йде на користь кінцевим користувачам, тут я повністю погоджуюсь. У статті аналізуються причини цієї ситуації та наводяться приклади того, чому саме можна вважати, що SEO вбив інтернет.
  • https://www.submarinecablemap.com/

    Цей онлайн-сервіс показує «основу» інтернету – кабелі, які з’єднують континенти на країни між собою. Можна поклацати і подивитись, в яких містах ці кабелі «виходять на землю».

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *