Роздуми про технології

Антимонопольні «розбірки»: Google можуть позбавити Chrome

Минулого тижня сенатський комітет визнав, що BigTech (в першу чергу, Google, Facebook, Amazon) є монополістами на своєму ринку і використовують це монопольне становище для ще більшого зміцнення на ринку. Це не новина, про це ринок обговорював ще рік тому.

Ще говорили, що виходом із ситуації може бути примусове розділення компаній на декілька. Я була впевнена, що головним кандидатом на таке розділення може бути Facebook – тим більше, що це логічно, адже свої другу і третю «голови» триєдиного дракона – а саме, Instagram та WhatsApp, компанія отримала в результаті поглинання, тобто купила конкурентів.

Але сталося не так, як гадалося.

Американські законотворці вирішили почати з Google і подумали, що компанію варто заставити позбавитися браузера Google Chrome. Через монопольне становище на ринку реклами.

Якщо це відбудеться, це буде перший за останні декілька десятиріч примусовий поділ приватної компанії.

Звісно, у Google теж є умовний тріумвірат – її пошукова система, її ж пошукова реклама, та її браузер, завдяки якому компанія знає ще більше про користувачів, про їх історії пошуку та вподобання і може продавати їм ще краще (і як тут не згадати ще знання про користувачів Android). Якщо конкурентів у Google Search наразі нема і не планується у найближчі багато років, то конкуренти у Google Chrome є. Притомний активний користувач інтернету має принаймні декілька браузерів. І на глобальному ринку хоча доля Chrome складає 65%, не варто забувати про Safari, Firefox, Opera та інші продукти. Доля пошукової системи Google – від 80% (на американському ринку) до 89% (на загальносвітовому, і то через Baidu).

Претензії щодо Google Chrome пов’язані із спробою компанії відмовитися від сторонніх cookies в її браузері, але альтернатива під назвою Turtledove не особливо сподобалась захисникам конфіденційності.

Чесно кажучи, я не думаю, що рішення щодо продажу /відмови такої важливої частини Google буде реалізовано. Я добре пам’ятаю, як компанія розробляла цей браузер і випустила його першу версію. Альтернативою може бути судове рішення щодо примусового використання даних з Google Chrome в пошуковій системі Google. Це мені видається більш ймовірним.

З одного боку, бажання якось впорядкувати діяльність BigTech – більш ніж логічне. З іншого, чи не пізно вже «махати кулаками»? Може варто створити систему, яка не допустить появу таких гігантів у майбутньому? Хоча це теж утопія, бо вони самі й не допустять.

Нам залишається продовжувати спостерігати за історією і чекати, коли ж ідеологи розділення «побачать» монстра під назвою Facebook. Його ділити логічніше, хоча компанія нещодавно зробила все, щоб це було зробити технічно складніше.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *