Роздуми про технології

Антидемократія: заборона TikTok ставить під питання принципи демократії

Війна, розв’язана Дональдом Трампом проти TikTok, більше схожа на протистояння з конкурентом, аніж на захист національних інтересів країни. Указ щодо заборони мати справу з китайськими компаніями (тобто де-факто вимога щодо поглинання TikTok американцями) глави найбільш демократичної держави ставить під питання принципи демократії. І, по великому рахунку, це загроза розвитку вільного ринку онлайн-сервісів.

Отже, Дональд Трамп заборонив громадянам США заключати угоди з власником сервісів TikTok та з Tencent, який належить WeChat. Указ вступить в дію через 45 днів. Це означає, що Трамп встановив часові межі для угоди щодо купівлі TikTok американською компанією. Або це відбудеться до 15 вересня, або не відбудеться ніколи і сервіс буде заблоковано у США.

Власне факт блокування сервісу, який перетворюється на конкурента американському продукту, і виглядає як протекціоналізм і намагання придушити конкурента. А якщо пригадати, що декілька днів тому Facebook запустив TikTok-клон під назвою Reels у більш як 50 країнах світу, то ці здогадки перестають бути безпідставними.

Не можна сказати, що TikTok – ідеальний продукт і претензії до нього – це лише плід хворої уяви. Принаймні сервіс, який лізе в буфер обміну користувача, не заслуговує особливої довіри. Але вважати його аж такою загрозою національній безпеці, що вимагати повного блокування – це лицемірство. Тим більше, що окрім заяв та власних думок окремих чиновників про цю загрозу реальних доказів її так і не було знайдено.

Сервіс можна заборонити для військових чи держслужбовців, проте поставити його в умови «продавайся або помри» якраз і я проявом тієї самої недобросовісної конкуренції та використання свого становища для посилання монопольного положення на ринку.

Загрозу TikTok несе не національній безпеці США, а пануванню Facebook на ринку соцмереж. Причому беззаперечному пануванню. Не лише Facebook, але й усій екосистемі сервісів, до якої входять власне Facebook, Instagram, WhatsApp та віднедавна й Reels.

Блокування TikTok та схиляння додатку до продажу – це не лише прояв лицемірства, це крок проти свободи слова та проти демократії та вільного ринку як такого. Цей крок означає, що поява конкурента для однієї з BigTech просто не можлива за визначенням, бо якщо навіть ринкові умови складуться так, що цей конкурент таки з’явиться, проти нього повстане «важка артилерія» у вигляді найвищих чиновників США.

Чи не стане цей крок першим у напрямку блокування інших сервісів, які чимось загрожують, наприклад, Трампу? Чого б не заблокувати Twitter, адже його адміністрація видаляє пости, опубліковані главою держави. Або краще примусово продати сервіс іншому гравцеві ринку, який буде більш поступливим.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *