Роздуми про технології

Facebook запропонував жителям Афганістану технологічну подушку безпеки

і ще трошки про дані та ризики

Соціальні мережі, створені для об’єднання людей, в деяких випадках можуть стати серйозною проблемою для їх безпеки. Адже цифровий слід, який формується, в тому числі завдяки цим сервісам, а ще – їх соціальні зв’язки, можуть бути використані для переслідувань та розправ.

Возможно, это изображение (один или несколько человек и текст)

Для жителів Афганістану з приходом Талібану виникла серйозна проблема, яка полягала в ризиках технопереслідування. Нещодавно ThePage опублікував мою статтю про те, як це стало проблемою і чому простого видалення з соцмереж може бути недостатньо для самозахисту.

Завершуючи цей текст, я підсумувала:

в цій історії не менш важливою буде поведінка соціальних платформ – Facebook, Twitter, Instagram, які наразі просто повідомили про блокування контенту з підтримкою руху «Талібан». Швидкість розвитку подій в Афганістані не дала змогу передбачити такі проблеми та необхідність захисту людей у цифровому просторі. Та й зараз часу на те, щоб змінити якісь політики роботи з даними та акаунтами цих громадян, залишається не так багато. Можливо, соціальним платформам потрібно запропонувати умовні кнопки самознищення для вразливих у разі таких конфліктів груп користувачів.

І коли сьогодні стало відомо про те, що Facebook запропонувала жителям країни і таку кнопку майже-самознищення, і можливість відключити перегляд друзів, то пораділа – і за цих людей, що опинились в складній ситуації, і за своє уміння передбачати техноподії.

Отже, для користувачів Facebook стали можливі такі опції

— в один клік можна закрити свій профайл. Його вміст – всі дописи та фото – отримають доступ «тільки для друзів». Одночасно буде приховане й фото власника профайлу

Це означає, що інші люди не зможуть бачити те, що людина публікувала у Facebook і, відповідно, не зможуть завантажити ці дані

— для всіх користувачів з Афганістану призупинена можливість перегляду списку друзів

Це означає, що інші люди не зможуть на основі Facebook-контенту вибудувати соціальні зв’язки, це не дозволить проводити пошук по Facebook «неблагонадійних» друзів користувача соцмережі.

Я вітаю Facebook хоча б такою оперативністю (хоча про випадки технопереслідування почали говорити ще в середині цього тижня, а подумати про такий розвиток подій можна було днів 10 тому). І я впевнена, що першу кнопку – автоматичне приховування контенту – варто доповнити тимчасовим його самознищенням і залишити на платформі на майбутнє.

Возможно, это изображение (‎один или несколько человек и ‎текст «‎f Limit what unknown people can see نامعلوم چی کری محدود پروفایل خپل کوري یي خلک كتونكي پوستونو Lock your profile. Control who car see most of your photos and posts one simple step. انخورونو خيلو سره خيستلو کری کنترول ساده Limit what unknown people can see نامعلو چی کرئ محدود پروفایل فایل يي خلک قلف پروفایل خیل Lock your profile Lock your profile. Control who can see most of your photos posts one simple step. نو كاد قلف پروفایل خپل Lock your profile پروفایل‎»‎‎)

Окрім власне Facebook, історія з Афганістаном вражає тим, що в цій країні існує біометрична база даних переважної більшості жителів країни, і таліби отримали доступ до спецпристроїв, які дозволяють зчитати око / палець людини та ідентифікувати її. А далі перевірка того, чи співпрацювала вона з урядами іноземних держав – це справа часу. Які існують ризики для таких людей – можна лише уявити.

Технологічна сторона війни в Афганістані – це демонстрація проблем, які раніше не виникали в історії людства, принаймні в такому масштабі. Це й доступність цифрового сліду, його аналіз та використання проти людини, це неможливість контролювати дані про себе, в тому числі ідентифікаційні, це ситуація, коли такі чутливі дані потрапляють в чужі руки та багато іншого.

Людство чи технологічний сектор навряд чи задумувалися про такі технологічні ризики до цього літа, принаймні, про масштабність та рівень загроз, пов’язаних з цифровим слідом. Адже коли гаджет послухав, що ви говорили про риболовлю і показав вам рекламу спінінгу – це неприємно, але не смертельно. А от коли ваші фото шукають по акаунтам друзів, щоб вас вбити – це проблема серйозніша та глобальніша.

Не думаю, що технопереслідування афганців зменшать використання соцмереж чи переконають українське Мінцифри у ризиках в реалізації їх ідей. Проте коли до Facebook долучаться інші соціальні платформи, які змоделюють та реалізують відповіді та такі ризики – це буде дуже добре.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *