Роздуми про технології

Apple хоче вбити традиційну таргетовану рекламу. Чи заробити на цьому в дивний спосіб?

Давнє бажання компанії Apple перетворити конфіденційність на власну конкурентну перевагу найближчим часом набуде нових втілень. Компанія хоче, щоб рекламодавці щоразу запитували у нас дозвіл відстежувати наші дії для подальшої демонстрації реклами. Це рішення може мати дуже великі наслідки не лише для рекламного ринку, але й для ринку смартфонів. Apple перетворюється на захисника приватності і конфіденційності і попросить заплатити за це своїх користувачів.

Стало відомо, що у новій версії операційної системи iOS 14 будуть зменшені можливості відстеження діяльності користувачів. Компанія Apple пообіцяла, що розробники не отримають доступ до ідентифікатора пристрою (IDFA). Цей ідентифікатор зазвичай використовують для отримання даних про вподобання користувачів.

Facebook в спеціальній примітці попередила своїх рекламодавців, що це нове правило iOS 14 знизить ефективність таргетованої реклами, в першу чергу, інструменту Audience Network, який дозволяв відстежувати дії користувача на інших площадках поза Facebook. У Facebook навіть попередили, що, в такому випадку, запускати Audience Network не буде змісту на iOS 14, принаймні до оновлення Facebook SDK. Наразі рекомендується створити окремий рекламний акаунт для таргетингу на iOS 14.

Насправді відмова від підтримки ідентифікатора пристрою (IDFA) означає, що користувачам буде демонструватися запит щодо того, чи погоджуються вони на збір даних для демонстрації їм таргетованої реклами.

Цей запит означає, що користувачів питатимуться, чи хочуть вони, щоб мобільний додаток стежив за тим, що вони роблять на своєму пристрої. Цей запит власники Apple-пристроїв зможуть бачити уже у вересні, коли вийде фінальна версія iOS 14. Якщо користувач погодиться з таким запитом, то реклама працюватиме, як і раніше: рекламодавці знатимуть про активність користувача і зможуть пропонувати йому таргетовану рекламу. Якщо користувач НЕ погодиться з відстеженням, рекламодавці будуть знати про нього дуже мало, тому й реклама для таких користувачів буде менш ефективна, а значить і дешевша.

Наразі складно оцінити, як відобразиться на рекламних доходах це рішення Apple, але запуск такого ж інструменту для браузера Safari у 2017 році призвів до різкого падіння рекламних доходів.
Ця зміна насправді є спробую змінити давно існуючі принципи роботи інтернет-реклами. Причому рішення змінити це наразі компанія Apple буде пробувати сама, без підтримки інших гравців ринку. І, відповідно, зустріне спротив, адже реклама, в тому числі таргетована, на сьогодні є основним способом монетизації інтернет-проектів.

IPhone со всплывающим сообщением на экране с просьбой разрешить или запретить отслеживание.

В цьому рішенні є декілька протиріч

— по-перше, Apple давно зробила конфіденційність своїм бізнесом, тому компанія це вигідно продає. І не є гравцем на ринку реклами
— по-друге, через рекламу ми маємо безкоштовний інтернет, Facebook, новини і багато чого іншого

В той же час, розробники мобільних додатків можуть бути не зацікавлені в створенні продуктів для Apple-платформи, бо «вона погано монетизується».

Наразі майбутнім у світі iOS 14 перейнялася лише Facebook, але рано чи пізно ця функція iOS 14 стане проблемою для всіх.

Не виключено, що в далекій перспективі ці новинки від Apple змінять способи продажу своєї реклами, принаймні з боку таких гігантів як Facebook та Google, які сьогодні є основними гравцями ринку цифрової реклами. Проте мало ймовірно, що безкоштовний інтернет зможе відмовитись від рекламної голки та існувати без неї.

Деякі компанії відзначають, що такі дії Apple для них можуть навіть піти на благо, бо вони зменшать переваги Facebook та Google – компаній, які володіють величезними масивами даних про користувачів та заробляють на цьому якраз через таргетовану рекламу.

Але якщо пригадати, що окрім Apple на ринку мобільних платформ успішно працює ще й компанія Google зі своєю Android, і для цих смартфонів ніяких змін не очікується, то можна припустити, що ці дії Apple – це лише спроба зайвий раз підкреслити свою унікальну торгову пропозицію у світі, який готовий платити за право не бути відстежуваним.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *