Роздуми про технології

TikTok ініціює революцію на ринку соціальних мереж. І кличе долучитись Facebook

Алгоритми роботи соцмереж – це таємниця за сімома замками. Офіційно ніде не повідомляється, який пост отримає багато соціальних реакцій, а який ні, який буде «видимим», а який користувачі не побачать. І тому фахівцям з соцмереж доводиться здогадуватися, як задобрити умовний Facebook, щоб отримати гарне охоплення.

Так само ми можемо лише здогадуватися, які дописи Facebook помітить як недопустимі, хоча ці правила у компанії є сформульовані та опубліковані.

TikTok вирішила зламати цей патерн. Компанія відкриває Центр прозорості та підзвітності, завдяки якому експерти зможуть спостерігати за модерацією контенту та аналізувати алгоритми соцмережі.

Повторю ще раз, щоб усвідомити революційність ідеї: TikTok робить доступними свої алгоритми.

Потрібно розуміти, звідки взялась така відкритість і навіщо вона потрібна. Останні тижні TikTok зіткнувся з безпрецедентним тиском у США. Компанію звинувачували у всіх смертних гріхах, військовим цей інструмент заборонили ще минулого року, потім заборонили держслужбовцям. Держсекретарр заявив, що TikTok має бути заблоковано у США. Компанія уже не знає, що придумати – міняє керівництво, відділяє TikTok від материнської компанії, готова навіть продатись незалежним інвесторам (лише хто ж її купить – з її неадекватною наразі ціною в $50 млрд). А тут ще Facebook з запуском продукту-конкурента.

Так ось, ще один крок для демонстрації своєї відкритості – це якраз відкриття алгоритмів, причому керівник компанії не приховує, що це потрібно, щоб «показати користувачам, рекламодавцям та регуляторам, що компанія є відповідальним членом американської спільноти та дотримується американського законодавства». Правда, незрозуміло, чи буде досить цих дій TikTok, щоб від нього буквально відчепилися у США.

Ідея про те, що алгоритми соцмереж повинні бути доступні та відкриті для перевірки, давно звучала в середовищі американських регуляторів, окреме бажання полягало в тому, щоб зрозуміти наявність чи відсутність якої-небудь цензури в роботі соцмереж (ідея про те, що дописи консерваторів цензурують в соцмережах, час від часу спливає у американській пресі).

Зараз жоден співробітник Facebook, Twitter или YouTube не може точно сказати, чому цей конкрентний допис з’являється чи не з’являється в стрічці новин чи на головній сторінці.

Тому така прозорість TikTok – це буквально революція на ринку соцмереж. Проте, конкуренти TikTok також виграють від таких дій китайського проекту. Особливо якщо згадати, що Facebook запускає свій TikTok-клон Reels. Керівництво TikTok звернулось до інших соцмереж з пропозицією розкрити свої алгоритми. Правда, як це може допомогти TikTok – не зрозуміло. Хіба показати, що інші на це не підуть (я в цьому майже впевнена).

Ще один нюанс: в цих благородних діях є дещо, схоже на фабулу фільму «Wag the Dog»: TikTok звинувачували в тому, що компанія збирає забагато даних про користувачів. І відкриття Центру прозорості ніяк не зменшить об’єм цих даних. А якщо розуміти, що алгоритми штучного інтелекту, якими послуговується TikTok, залежать не лише від коду, але й від даних користувачів та даних його навчання, стає зрозуміло, що таке розкриття алгоритмів – це лише замилення очей. І це розкриття не доведе, що TikTok не використовується як інструмент іноземного впливу.

Але попри всі контр-аргументи благородної поведінки TikTok, її дії можуть стати новим стандартом для соцмереж, для компаній, які повинні бути більш відкритими та більш прозорими з своїми користувачами. Цього від ринку очікують всі. І рух в цьому напрямку – це справжня революція.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *