Роздуми про технології

Трамп проти соцмереж: пристрасті не вщухають

На певний час історія протистояння Дональда Трампа і соціальних мереж забулась, хоча на початку літа пристрасті у взаємовідносинах президента США та Twitter вирували досить бурхливо. Twitter помічає пост президента США як такий, що вводить в оману, Трамп видає указ, який може змінити принцип роботи соціальних проектів, Twitter не відступає і так декілька разів. Все це було в червні, в липні пристрасті вляглися.

Початок серпня знову загострив це протистояння, та може навіть вивів його на новий рівень.

Отже, адміністрація Twitter на певний час заблокувала акаунт передвиборчої кампанії Трампа Team Trump. Причина – публікація фейку про коронавірус, а саме відео з інтерв’ю президента про те, що «діти не вразливі перед Covid-19». Це відео видалене з платформи, а при спробі його відкрити відображається повідомлення, що «цей твіт порушує правила Twitter». Блокування тривало недовго, буквально декілька годин.

Цього разу до дій Twitter долучилась і Facebook, яка видалила повідомлення Трампа з тим же відео. Це відбулось вперше в історії взаємовідносин Трампа і Facebook. І раніше за такі дії компанію критикували. У Facebook також зазначили, що слова президента США порушують правила соцмережі щодо дезінформації.

 

Складно сказати, як надалі будуть розвиватись стосунки між президентом США та соцмережами, використання яких дуже позитивно вплинула на результати виборів 2016 року. Разове видалення одного відео – це перемога соцмереж, але ж це напевне не змінить вельми емоційний і контраверсивний стиль ведення Twitter-акауну Трампа.

Водночас, такі дії можуть заставити соцмережі більш чітко сформулювати та дотримуватись правил щодо допустимого на платформі контенту.

Основна причина, по якій попередні дописи не видалялись, була пов’язана з тим, що слова глави держави є суспільно важливими і повинні бути донесені до людей без цензури, напряму. Проте наслідки стосовно поширення фейків, навіть якщо їх автором є глава держави, настільки високі, що і ці «суспільно важливі» слова вимагають реакції з боку платформ.

Окрім того, як би платформи не хотіли уникнути цього, вони стали своєрідними арбітрами щодо істини в онлайні. Це особливо цікаво, якщо пригадати, що суперечливе відео, яке заблокували і видалили Twitter та Facebook, з’явилось як результат інтерв’ю телеканалу CNN. Тобто можна зробити висновок, що традиційні медіа уже не справляються з донесенням до споживача правдивого і виваженого контенту. Цю роль на себе доведеться взяти цифровим платформам типу Twitter / Facebook, навіть при їх великому на те небажанні.

А про це небажання свідчить ще одна цікава новина: Twitter додасть спеціальні помітки до акаунтів політиків та чиновників, пов’язаних з державою. Цікаве рішення, навіть безпрецедентне, яке ніби промовляє: ми можемо перевіряти їх твердження, але ж ви пам’ятаєте девіз Доктора Хауза про те, що «всі брешуть».

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *