Роздуми про технології

Свято неоригінальності: навіщо соцмережі копіюють функціонал одна одної

Неоригінальність нового рівня – мабуть так можна назвати останні спроби соцмереж бути схожими один на одну. Всі зараз мають «сторіс» (повідомлення, що щезають) – про запуск цієї функції, до прикладу, нещодавно повідомила Snapchat. Короткі відео, бум який пов’язаний з TikTok, запустив Instagram під назвою Reels. А TikTok запускає аудіо-чати Audio Spaces, про щось таке ходили чутки стосовно Twitter. Я все розумію, але коли я прочитала, що «сторіс» тестує LinkedIn, то я подумала, що це уже дуже занадто. Про що в тих «сторіс» писати – плітки з роботи по вихідних, щоб до початку робочого дня воно щезало?

Ефемерний контент став популярним сам по собі – користувачі хочуть щось постити, але не залишати слідів. Проте це не означає, що всі соцмережі повинні запускати у себе підтримку ефемерного контенту.

Спостерігаючи за цією тенденцією, стає цікаво, яка нова функція заполонить думки і екрани користувачів соцмереж і з якою швидкістю вона буде скопіювана на інші платформи.

Очевидно, що копіювання функцій у своїх конкурентів – це спроба соцмереж привернути увагу користувачів цих конкурентів, переманити їх і заставити тратити час у себе. Проте чи буде це рецептом успіху – просте копіювання ідей конкурентів? Цікаво було б побачити, чи збільшив охоплення запуск «сторіс» для LinkedIn. Бо в моїх очах «сторіс» і ділова соцмережа знаходяться по різні боки прямої умовної «серйозності» інтернет-контенту.

Так само цікаво буде оцінити з часом популярність Instagram Reels, і, найголовніше, знайти більш-менш популярного TikTok-ера, який перейшов на відеоплатформу від Facebook. Водночас, ідея, яку вирішили застосувати у SnapChat — залучати авторів «сторіс» грошима і пропонувати їм щоденно $1 млн за контент – може з часом і спрацювати. Проте час покаже, наскільки вона виявиться успішною. Адже в соцмережу інфлюенсер не піде без аудиторії. Аудиторія теоретично може перейти за своїм кумиром, проте може й ні.

Одним з найбільш гучних запусків проекту-копії можна назвати соцмережу Google+, яка ми пам’ятаємо як закінчила.

Ідеї масової копіпасти і мавпування конкурентів – це добре. Для нових соціальних мереж, які знайдуть, чого саме не вистачає користувачам на цьому святі не оригінальності і запустять свої проекти. Тим паче, що спроби це зробити, причому доволі успішні, уже є. При нагоді я обов’язково розповім про такі проекти.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *