Роздуми про технології

Snapchat в стилі TikTok: як сервіс буде тестувати антисоціальне просування

Феномен TikTok намагаються розгадати не лише маркетологи, які планують використовувати цей сервіс для просування своїх продуктів. Рецепт успіху проекту цікавить і його конкурентів – інші соціальні мережі, які намагаються не відстати від тренду коротких відео та запускають власні TikTok-втілення, яким, до прикладу, став сервіс Reels, вбудований в Instagram.

Стало відомо, що Snapchat теж захотів частинку слави TikTok і запускає свій власний сервіс коротких відео під назвою Spotlight. В принципі, в цій новині нічого особливо цікавого немає – хто ж не хоче привернути увагу користувачів, які зацікавлені в TikTok-форматах. Тим паче, що сам сервіс Snapchat став жертвою нечесної конкурентної боротьби з боку Instagram-Facebook, коли монстр соцмереж запустив «сторіз» — ефемерний контент, який щезає через 24 години після публікації. Ці дописи вперше з’явилися саме у Snapchat.

Так от що іще цікавого у новому проекті Snapchat Spotlight. Звісно, це й $1 млн, який компанія планує платити авторам контенту до кінця 2020 року. Ця інвестиція напевне зацікавить аудиторію та авторів коротких відео (їх тривалість не повинна перевищувати 60 секунд).

На мій погляд, в цій новині головне те, що відео пропонуватимуться користувачам сервісу на основі алгоритмів додатку. Саме таким чином підійшли до рекомендацій контенту і у TikTok і саме цей ідеально працюючий рекомендаційний алгоритм є чи не найосновнішою цінністю цього сервісу, за який, я впевнена, багато б віддали, наприклад, у Facebook.

Підхід TikTok до просування відео відрізняється від того, який зазвичай використовують «класичні» соціальні мережі. У TikTok відео пропонуються на основі роботи алгоритму додатку. А сам алгоритм працює на основі аналізу інформації про користувача та його вподобань, незалежно від того, чи підписаний користувач на певного блогера чи ні.

Це означає, що в рекомендаціях TikTok з однаковою ймовірністю можуть з’явитись й відомі блогери, і новачки. І цей же алгоритм рекомендацій може з легкістю перетворити невідомого блогера в зірку TikTok, «подарувавши» йому мільйони переглядів за дійсно якісний і затребуваний контент.

Цей підхід – набагато більш демократичний і частково антисоціальний, бо він не передбачає попередніх взаємодій для потрапляння в рекомендації. Стрічка TikTok For You – одне з найбільш неймовірно непередбачуваних рішень в соцмережах, яке протирічить тому, як формуються стрічки в «класичних» соціальних мережах.

Водночас, ця стрічка працює з філігранною точністю і саме вона перетворила TikTok у такий «залипальний» продукт, сервіс, на який користувачі тратять не одну годину, не помічаючи цього.

Ще один цікавий елемент, який буде присутній в Spotlight – в стрічку рекомендацій цього сервісу можуть потрапити і відео із закритих профайлів, проте на них не буде видно імені автора, і, відповідно, соціальні реакції чи коментарі до такого відео будуть знеособлені (принаймні, так вважає керівництво сервісу). Ймовірно, це спосіб обмежити так званих хейтерів, проте рішення публікації на загал контенту із закритих профайлів особисто я дуже не схвалюю. Це ще один гвіздок до труни, в якій ховають залишки приватності в інтернеті.

Мені дуже цікаво буде читати, що вийде у Snapchat з його сервісом Snapchat і, хто зна, може тоді сервіс стане популярнішим в Україні, а у триголового короля Facebook-Instagram-WhatsApp з’явиться ще один реальний конкурент.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *