Роздуми про технології

Від paywall в медіа до платних соціальних сервісів?

Лише натяк на те, що Twitter може запустити платний варіант доступу, призвів до росту ціни на акції компанії більше як на 10%. Такий денний ріст говорить про те, що інвестори дуже гаряче сприйняли б модель платної соцмережі. Та чи сприйме таку модель кінцевий користувач, тим паче, відносно Twitter – питання наразі відкрите.

Чи можлива соціальна мережа на умовах платної підписки?

Принаймні, у Twitter вирішили це перевірити. Минулого тижня з’явилась інформація про те, що в Twitter розробляють проект Gryphon, який передбачає створення платформи для платної підписки для користувачів. Принаймні, така вакансія стала відома журналістам і ті уже зробили далекоглядні висновки.

Офіційних коментарів Twitter про це не було. Але ці чутки дуже позитивно відобразились на акціях Twitter, які за день виросли більше як на 10%.

Колись давно компанія проводила опитування щодо того, чи готові її користувачі платити за використання сервісу TweetDeck – кросплатформенного додатку для роботи з соцмережами.

То ж ми можемо помріяти щодо того, чим буде платний Gryphon від Twitter.

Версія 1

Компанія готує платний варіант доступу до контенту платформи за умови, наприклад, повної відмови від реклами та більш гнучких інструментів управління акаунтом.

Такий розвиток подій малоймовірний, бо навряд чи користувачі будуть готові за це платити. Особливо якщо зважити, що Twitter нині далеко не найпопулярніша соцмережа

Версія 2

Twitter готує власний аналог Patreon і запустить платформу «донатів» популярним Twitter-блогерам. А ті, в свою чергу, зможуть обмежувати аудиторію до своїх твітів. Це ймовірніше, але теж сумнівно, адже тоді блогер повинен писати лише на Twitter, і не писати деінде.

Версія 3

Twitter таки думає над платним варіантом TweetDeck, доповнивши його новинами та аналітикою, перетворивши сервіс не лише в інструмент управління соцмережами, а в таку собі аналітичну платформу, в тому числі з доступом до платного контенту різних медіа.

Версія 4

Twitter не працює над платним доступом до платформи. Журналісти The Verge виявили, що Twitter відредагував опис вакансії та видалив з неї власне згадки про платний доступ. То ж наразі, історія про платний Twitter це не більше ніж фантазія журналістів.

Хоча деякі експерти не виключають, що Twitter може запустити аналог топових підписників, і за це бренди ніби-то зможуть платити, як і платити за інший контент та можливості. Проте цей варіант монетизації – це зовсім не те, чого так чекав ринок, який, ймовірно, сподівався, що Twitter придумав щось, що можна продати користувачам в рамках соціального сервісу.

На жаль, наразі такого унікального продукту ще не придумали. Хоча шкода. Перша масова платна соціальна мережа звучить як оксюморон, але колись і в платний доступ до контенту онлайн-медіа мало хто вірив.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *