Роздуми про технології

Як Facebook маніпулює виборцями і нічого з цим не робить

«Великий маніпулятор» — саме так можна назвати соціальну мережу після одкровення її колишньої співробітниці Софі Чжан (Sophie Zhang). Великому комбінатору aka Остапу Бендеру треба повчитись не лише масштабам діяльності дітища Цукерберга, але й умінням не бачити проблему. Чи не хотіти бачити.

Вчора американські технологічні медіа активно писали про лист колишньої співробітниці Facebook Софі Чжан. В ньому вона розповідала, як політики різних країн використовували інструменти соцмережі, в тому числі ботоферми, для маніпулювання думками виборців. Іншими словами, колишня співробітниця Facebook, фахівець з аналізу даних, була свідком використання ботів, ботоферм та інших інструментів соцмережі для досягнення політичних цілей.

Вона додала у своїй записці, опублікованій в BuzzFeed: «Я знаю, що руки у меня уже у крові»

«За три роки, які я провела у Facebook, я виявила декілька кричущих спроб урядів іноземних держав використовувати нашу платформу у величезних масштабах для введення користувачів в оману. Ці їхні дії неодноразово призводили до міжнародних новин», — пише Софі.

Софі підкреслює, що компанія знала про проблему, але керівництво часто фокусується на загальних проблемах, ігноруючи конкретні випадки політичних маніпуляцій. При цьому компанія просто не в змозі виділити досить часу і ресурсів на вирішення таких проблем.

Серед країн, про які вона написала, були Індія, Україна, Азербайджан, Бразилія, Іспанія. За її словами, компанія Facebook ігнорує відповідальність за негативні політичні впливи поза межами США та Західної Європи.

Практично повний текст документу опубліковало видання BuzzFeed. Там можна знайти багато цікавого, в тому числі про Україну, зустріти прізвища Юлії Тимошенко та Гройсмана.

Чому це важливо

У фільмах The Greak Hack та «Брекзіт» теж показані маніпулювання думками виборців як за допомогою зовнішньої реклами, так і в результаті витоку даних через Cambridge Analytica.

Проте застосувати назву The Greak Hack нині можна й загалом до використання політиками соцмережі Facebook. Політики просто «хакнули» найпопулярнішу соціальну платформу, знайшли вразливості в ній та стали масово її використовувати. Боти, ботоферми, публікація фейків та багато чого іншого – все це має місце у Facebook і платформа з цим не може нічого зробити. І, зауважте – якщо компанія ще якось намагається запобігти таким деструктивним впливам у США та Західній Європі, то маніпуляції решти світу – це проблеми решти світу.

Я думаю, що ситуація буде погіршуватися і в нинішньому контексті вона не вирішувана. Так, можна заборонити політичну рекламу на Facebook – будуть розміщувати ніби-то не політичну. Так, можна видалити всі політичні оголошення для свого профайлу (така функція є), але скільки людей це робитимуть? Можна придумати щось іще, але «великий маніпулятор» Facebook мимоволі став інструментом для маніпуляції масами. І питання лише в тому, хто маніпулює вправніше.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *