Кіно

За статевою ознакою (On the Basis of Sex, 2018)

В описах про це дуже цікаве кіно ви зустрінете згадку про те, що «За статевою ознакою» — це автобіографічний фільм про суддю Верховного суду Рут Гінзбург, другу жінку-суддю у Верховному суді США. В принципі, цей опис вірний. Кіно дійсно про майбутню суддю, про те, як вона потрапила до Гарварду і починала свій кар’єрний шлях адвоката.

#кіновідНадіїБаловсяк

На изображении может находиться: 1 человек, текст

Проте насправді автобіографічність тут лише часткова, адже згадка про те, що спадкоємиця вихідців з Одеси стала суддею Верховного суду, ви зустрінете лише в фінальних титрах. Уже читаючи про фільм, я дізналась, що фігура Рут є такою собі іконою серед правозахисників, і у її 87 років з нею часто роблять селфі, просять автографи, а сувенірка з її фото вельми популярна.

Насправді це дуже феміністичне кіно і, навіть не це — це кіно про зміну поколінь.

Рут Гінзбург була в першому наборі Гарварду, в якому вчились жінки. Причому на той момент вона була «місіс», тобто заміжня й мала дитину. Студентки повинні були пояснити, навіщо вони займають місце чоловіків, потім традиційні проблеми з пошуком роботи (зі мною провели співбесіду як з кандидаткою на посаду секретарки) – загалом все те, що знайоме моєму поколінню, може не в таких викривлених варіаціях, і що, я сподіваюсь, не буде знайоме поколінню наших дітей.

У фільмі не показано, що Рут захистила дисертацію і працювала професором. Багато часу приділено суду, в якому Рут Гінзбург намагалась виграти для чоловіка, який доглядав за хворою матір’ю, податкові пільги (які до того були доступні лише жінкам). Це поруч з конфліктами з дочкою-підлітком, яка ходить на демонстрації і слухає виступи Глорії Стайнем.

Одна з ключових фраз фільму – «На суд повинна впливати не погода в конкретний день, а клімат всієї епохи». Цим Рут вирішила послуговуватись, щоб виграти справу про дискримінацію за однакою статі, підкреслюючи, що спочатку варто змінити свідомість людей, а потім змінити закони.

Якщо не зважати на те, що дочка Рут аж дуже підліток у своїй поведінці, а чоловік – такий собі ідеальний Кен, то кіно – дуже цікаве і дуже достойне. Я в ньому десь побачила паралелі з рухом #MeToo і боротьбою з сексуальним насильством початку 21 століття. Може якраз прийшов час пригадати, з чого все починалось.

IMBD

Telegram-канал «Кіно від Надії Баловсяк»
Instagram про кіно

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *