Без рубрики

Про що насправді говорить історія про те, як Facebook SDK «зламав» інтернет

Стаття під назвою «Диктат монстрів», написана в листопаді минулого року, не містила опису ситуації, яка сталася напередодні, коли інтегрований в різні додатки набір Facebook SDK призвів то непрацездатності купи мобільних додатків. Проте уже на той момент було зрозуміло, що засилля Big Tech (великих ІТ-компаній) кожної у своїй сфері – це не є добре для ринку і для користувачів. І рано чи пізно цей монополізм так чи інакше зачепить всіх.

10 липня вдень по європейському часу багато власників iOS-гаджетів відзначили, що деякі мобільні додатки «вилітають» — згортаються відразу після запуску. Серед них були Viber, Spotify, Pinterest, Монобанк, TikTok і купа інших (на цьому малюнку лише деякі, проблеми з якими зафіксував сервіс DownDetector. Проблема спостерігалась приблизно 2-3 години, після обіду все запрацювало.

Як стало відомо згодом, причиною цього глобального «нокдауну» стала помилка у Facebook SDK.

Що таке SDK загалом та Facebook SDK

SDK – це набір інструментів для розробки програмного забезпечення. Це пакет бібліотек, який дозволяє розробнику використовувати деякі можливості іншого продукту.

Відповідно, Facebook SDK – це набір інструментів, створений компанією Facebook для розробників. Він спрощує ситуацію, коли розробнику потрібно буде скористатись деякими можливостями Facebook.

Наприклад, за допомогою Facebook SDK розробники можуть реалізувати в своїх додатках авторизацію через соцмережу Facebook. Тоді кінцеві користувачі зможуть не придумувати логін/пароль для авторизації на сервісі (наприклад, у Viber), а скористатись своїми даними Facebook, щоб авторизуватись в цьому додатку (на цьому сервісі).

Окрім того, Facebook SDK зручна штука для того, щоб додатки / сервіси могли відслідковувати поведінку користувачів, конверсію рекламного контенту та робити багато інших речей. Так, серед них – і банальне стеження за діями своїх клієнтів, щоб краще і ефективніше їм показувати рекламу. Та й Facebook також зацікавлені у активному використанні Facebook SDK, бо чим більше знаєш про своїх користувачів, тим більше компаній зацікавлені в отриманні цієї цінної інформації.

Наскільки популярний Facebook SDK

Насправді важко оцінити популярність Facebook SDK, проте можна оцінити такі два показники: власне кількість користувачів самої Facebook та певні дані щодо застосування Facebook SDK.

Опосередковано про популярність Facebook SDK можна скласти уявлення, просто розуміючи, що іншої настільки великої соцмережі сьогодні у світі не існує – окрім Instagram. Є певні спроби TikTok наблизитись до гегемонії Facebook, але TikTok ще дуже далеко до такого все проникнення, яке є у Facebook.

Ось причини того

  • певна нішевість контенту TikTok
  • масовані атаки на TikTok, направлені на блокування сервісу
  • відсутність TikTok SDK і обмеженість інструментів TikTok для розробників

Тому сьогодні у мобільного додатку / онлайн-сервісу просто немає вибору в тому, використовувати чи ні.

Не-конкуренція

Колись давно сайти буквально обвішували соціальними кнопками, серед яких були Facebook, Twitter, VK, Google+ та купа іншого. Сьогодні все змінилось і, по великому рахунку, для просування в соцмережах досить бути інтегрованим у Facebook/Instagram, а для відео – у YouTube/TikTok.

CSS social buttons and icons

Відповідно, наявність такого потужного і – підкреслю – єдиного соціального сервісу (екосистеми сервісів) як Facebook просто не залишає розробникам вибору щодо використання Facebook SDK у своїх додатках.

Можливо, якби у нас умовно кажучи, було 5 соцмереж – більш-менш рівноцінних за спрямованістю та аудиторією (тобто не нішевих і не географічно обмежених, як VK чи Weibo), то такого масового використання однієї SDK не спостерігалося б.

Хто винен і що робити

Якщо відповідь на запитання «хто винен» зрозуміла, що сформулювати, «що робити», я не берусь.

Очевидно одне: монопольне становище будь-якої компанії на ринку погано впливає і на учасників цього ринку, і на його кінцевих споживачів.

Те, що відбулось 10 липня, було наглядною демонстрацією цього монопольного становища. Хоча я б назвала це дуже легеньким локдауном. Адже постраждали лише iOS-додатки, лише деякі додатки і лише на кілька годин. Важко уявити, якби проблема зачепила Facebook SDK на всіх платформах, в тому числі на Android і для всіх додатків.

Що робити звичайним користувачам

«Що робити» в розрізі монопольного становища Facebook – відповідь на це запитання можуть дати спеціальні організації та люди, чия задача полягає у нагляді за конкуренцією. А враховуючи всі об’єктивні моменти – починаючи з коронавірусу закінчуючи дуже багатьма іншими, серед яких – навіть торгова війна між США та Китаєм, марно сподіватися, що ситуація зміниться.

Але що робити конкретним користувачам я можу відповісти. Не варто розглядати Facebook як універсальний майданчик для збереження своїх фото, спілкування з людьми та ведення бізнесу. Як мінімум, варто мати фотографії та контакти ще десь, а для бізнесу мати окремий сайт, навіть якщо це простий лендінг. У статті «Диктат монстрів», яку я згадувала на початку, описані історії людей, яких Facebook заблокував і які не можуть повернутись у соцмережу через дуже розумну систему повторного блокування. Не буду нікому бажати долучитися до цих людей, але виключати ситуацію, що таке може статися з кожним, якщо не на весь час, то на обмежений, ми уже побачили.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *