Без рубрики

Чому ідея блокування TikTok – це поганий прецедент для всього світу

Блокування додатків та сервісів стає елементом економічного та політичного протистояння. Через це американці можуть втратити TikTok.

Колись ми багато писали про те, що тоталітарні країни типу Китаю блокують Google, Facebook та аналоги. Потім ініціативи Росії з її Роскомнадзором доповнилися блокуванням в Україні «ВКонтакте» та «Яндекса». Тепер американці задумуються, а чи не заблокувати їм самим TikTok. Причини ймовірного блокування, звичайно, дуже легітимні – додаток збирає забагато даних користувачів. Проте виглядає таке рішення як елемент протистояння з американськими техногігантами.

Держсекретар США Майк Помпео доволі чітко висловився: «якщо ви хочете, щоб ваші дані були в руках комуністичної партії Китаю, ви можете завантажувати TikTok». Заява, сказана такою особою – це не просто заява про наміри, це свідчення про високу ймовірність такого розвитку подій. Тобто TikTok можуть заблокувати у США. Тим більше, що ще декілька місяців тому американським військовим заборонили використовувати цей додаток.

Минулого тижня TikTok (та ще майже 60 додатків) заблокували у Індії як такі, які загрожують національній безпеці та суверенітету країни.

За 48 годин з моменту блокування, індійський конкурент TikTok, додаток Roposo, збільшив аудиторію на 22 млн користувачів.

На даний момент Roposo має 80 млн завантажень в Google Play, компанія-розробник впевнена, що скоро буде 100 млн.

Зараз американська аудиторія входить в топ по числу завантажень TikTok, а на платформі iOS є найбільшою. Нещодавно Facebook закрив свій TikTok-аналог, бо він не став популярним. У Facebook бояться TikTok – Марк Цукерберг ще минулого року не приховував це. Чому б не поборотися з конкурентом таким от способом – чому б просто не заблокувати додаток, посилаючись на благородні питання національної безпеки.

TikTok Usage by Country

Взагалі питання національної безпеки та боротьби з тероризмом – це ідеальний привід, використовуючи який можна блокувати додатки і онлайн-сервіси, забороняти шифрування та робити багато інших речей, які порушують цифрові права кінцевих користувачів.

Facebook, Google та компанія вкладає великі гроші в лобіювання своїх інтересів. Схоже, ці інвестиції почнуть приносити реальний профіт – якщо TikTok таки заблокують у США.

Найцікавіше, що удару у відповідь з боку Китаю Facebook не отримає – його додатки не доступні в цій країні.

Такий «обмін люб’язностями» та взаємоблокування додатків і сервісів – насправді поганий прецедент. Бо хто зна, чи не призведе це до умовного розділення інтернету на окремі національні сегменти з власним пошуком, соцмережею та відеосервісами. Ідею «суверенного чебурнету» нашого північного сусіда — усвідомлено чи ні – підтримали країни «старих демократій».

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *