Кіно

Роки (Years and Years), 2019 рік

#кіновідНадіїБаловсяк

Цей вартий уваги міні-серіал, знятий BBC та HBO, став для мене справжнім відкриттям та вразив неймовірно.

Ці шість серій, створених як суміш «Чорного дзеркала» та існуючих на сьогодні політичних тенденцій у світі, показують, до чого це все може призвести у найближчі 10 років. Фейки та Deep Fakes, біженці та неадекватні дії Росії по відношенню до України, ідентифікація по диханню (!!!), популісти та банківська криза (останнє особисто мені показало, що могло б чекати Україну, якби не Гонтарева). А ще трансгуманізм, біохакінг, інтернет всюди, хакери, блекнути і все це зняте так, що, з одного боку, не відірватися, а з іншого – я дуже дозувала це кіно і не дивилась більше однієї серії за раз.

Насправді серіал розповідає історію великої родини з Великобританії, яка триває трохи більше 10 років – з 2019 до 2031. Дорослі втрачають роботу, бо на їх місце приходять роботи, а діти хочуть вживити собі в тіло чіпи та поміняти стать. Можна жити у благополучній Великобританії та не цікавитись політикою, проте популісти у владі змінять ваше життя. Чи війна або повінь у іншій частині світу буквально постукає у ваші двері.

Правда, українці у серіалі знову (як і в «Щоглі» не схожі на українців і говорять почасти з диким акцентом. А так – це дуже достойний і дуже рекомендований кіно продукт. Він мене вразив набагато більше, ніж «Чорнобиль». Може того, що у час «Чорнобиля» я була уже підлітком і мала трохи інсайду через батьків (про який не говорили офіційно). А в «Роках» є спроба показати не найкраще майбутнє, проте ймовірне, через процеси та події, про які я активно читаю, а часом й пишу.

Майже в кінці серіалу, в останній серії на екрані з’являється чоловік (можна припустити, що він є ймовірним кандидатом на посаду прем’єр-міністра Великобританії) і стверджує, що він нічого не розуміється у політиці, і він всього навсього блазень. На що одна з героїнь рекомендує остерігатися таких блазнів. Їх жарти – шлях до пекла.

А саундтрек там просто ідеально доповнює тривожну атмосферу серіалу.

IMBD
Telegram-канал «Кіно від Надії Баловсяк»
Instagram про кіно

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *