Роздуми про технології

Примусово-добровільна революція монетизацій: як Facebook та Google заставили платити за новини

І Google, і Facebook погодились на вимоги австралійської влади і платитимуть за новинний контент медійникам цієї країни. Цьому рішенню передували погрози заблокувати доступ до пошуковика (з боку Google) та блокування австралійського новинного контенту (а заодно і купи офіційних сайтів) – з боку Facebook. Проте BigTech таки домовилися з урядом країни. І ця домовленість є справжньою революцією монетизації: платформи визнали, що медійники дозволяють їм заробляти, то ж погодились, що з отриманого доходу варто підтримати медіа.

Закон про ЗМІ в попередньому читанні було прийнято ще влітку, але тоді платформи відмовились піти на поступки місцевому регулятору. Новини про протистояння між Google та Facebook з одного боку та медіа Австралії з іншого час від часу з’являлися у інфопросторі  з приміткою про те, що влада країни наполягає на своєму, а платформи не погоджуються з її вимогами.

Найцікавіше відбулось минулого тижня, коли практично одночасно у Google вирішили погодитися з умовами місцевої влади, а у Facebook категорично відмовились. І заблокували новини для цієї країни. Я писала про цю історію і розповідала про те, що під «бан» з боку Facebook потрапили не лише медіа, але й офіційні сайти, серед яких – служба рятування та охорони здоров’я. Цікаво, що серед експертів були ті, які підтримували дії Facebook, серед них – Кейсі Ньютон з ThePlatformer, що критикував ідею арбітражу, який повинен був вирішувати ситуацію з платою платформ за новини, якщо б ті не домовились з медіа.

Уже цього тижня стало відомо, що австралійський закон остаточно було прийнято, і Facebook погодилась на нього та розблокувала можливість ділитись новинами. Правда, цьому передували 11-годинні переговори, а деякі положення закону були переписані.

Ось які найголовніші висновки з цієї історії:

❗Боротьба медійників проти платформ триває дуже багато років. Я так довго пишу про технології, що добре пам’ятаю лобіювання цієї ідеї з боку Руперта Мердока ще році в 2008-2009. Нарешті медіа домоглися свого і вони отримуватимуть від платформ гроші за контент. Тому ці австралійські домовленості можна вважати революційними. Інше питання – хто ці медіа: лише гіганти, чи невеликі незалежні теж отримають свій шматок пирога.

❗Австралійський закон може стати прецедентом, яким намагатимуться скористатись уряди інших країн. Насправді Австралія не перша, хто намагався ввести таку плату з платформ, але перша, кому це вдалося. У статті, на яку я посилалась вище, є згадки щодо аналогічних виплат, які хотіли запровадити у Німеччині та Іспанії. Перша країна не довела протистояння до гострої стадії. У другій Google News заблоковані через вимоги щодо плати за контент. Дуже близькі до заключення такого рішення у Франції. І можна припустити, що це лише початок.

❗На мій погляд, ця історія між владою Австралії та Facebook зовсім не пішла на користь останній. Так, соцплатформа Цукерберга погралась м’язами і показала свою силу, забанивши новини цілої країни. Виходить, що приватна компанія може не просто вести на рівних діалог з однією з найбільших країн світу, але й в певному розумінні, диктувати їй свої умови. На фоні антимонопольного розслідування ця поведінка, на мій погляд, не дуже далекоглядна. Facebook зайвий раз показала, який вона монопольний монстр. І зайвий раз довела, що цей монстр може диктувати іншим, що робити. То ж офіційні структури, і не лише у США, зрозуміли, що з цим монстром потрібно щось робити, щоб він став трохи меншим. Навіть якщо це буде примусове відрубування однієї з його голів.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *