Кіно

Сноуден (Snowden, 2016)

#кіновідНадіїБаловсяк

На початку вересня стало відомо, що американський суд визнав програму стеження Prism, організовану Агенцією національної безпеки (АНБ) неконституційною. Це саме та програма, про яку розповів Едвард Сноуден і через це він власне вимушений був переховуватися в Росії.

Саме тоді я вирішила подивитись ще раз фільм, який мене вразив ще на прем’єрі.

На той час, на 2016 рік, було менше фільмів про приватність, соцмережі, не було Cambridge Analytica і The Great Hack. Того захват від фільму вилився в пост в блозі (це ще було до #кіновідНадіїБаловсяк).

На изображении может находиться: 1 человек, стоит и текст

Повторний перегляд фільму, після детального вивчення всіх кейсів стеження, після п’ятирічного викладання авторського курсу «Онлайн-безпека» та цих фільмів та інших, типу «Сфера», історія уже не виглядає такою захопливою. Хоча, якщо ви ще не бачили «Сноудена», то я рекомендую його терміново подивитись. І того, що це Олівер Стоун і Джозеф-Гордон Левітт, і того, що історія не лише сама по собі реальна, вона показана – наскільки це можливо – достовірно.

Отже, жив собі такий собі Едвард Сноуден, який хотів служити в армії, але виявився не дуже здоровим фізично, водночас талановитим айтішником і став він служити не тілом і м’язами, а головою – працювати у різних структурах, пов’язаних з інформаційною безпекою. За час своєї роботи він побачив, як американські спецслужби використовують дані про користувачів, це його шокувало і він вирішив розповісти про це журналістам. Для цього в Гонконгу зібрав декількох журналістів та документалістів, серед яких були репортери The Guardian і надав їм інформацію про програми стеження АНБ.

Мета його – благородна, розповісти про нечувані інструменти, які на той момент були в руках АНБ. Коли дивишся цей фільм зараз, після інших скандалів, одкровення Сноудена сприймаються як початок цілої низки історій про витоки даних, алгоритми, нагляд та багато іншого. Вражає уже не так сильно. Хоча кіно від цього не стало гіршим. Просто, знаходячись всередині цієї теми уже декілька років, я його уже сприймаю спокійніше.

Але все одно я раджу цей фільм.

І хочу, щоб Сноудена помилували і він повернувся у США.

https://www.imdb.com/title/tt3774114/

Telegram-канал «Кіно від Надії Баловсяк»
Instagram про кіно

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *