Кіно

Народ проти Ларрі Флінта (The People vs. Larry Flynt, 1996)

#кіновідНадіїБаловсяк

Фільму «Народ проти Ларрі Флінта» Мілоша Формана більше 20 років, але я чогось подумала, що він не є широко відомим, це не умовний «Форест Гамп», який особисто я знаю напам’ять. Але історія варта уваги, хоча на початках може здатися, що це не так.

На изображении может находиться: 1 человек, текст «WOODY COURTNEY EDWARD HARRELSON LOVE NORTON THE PEOPLE VS. LARRY FLYNT MLOSPORVANAEM THE BEST PICTURE OF THE YEAR!" DVD X»

Отже, фільм знято по реальній історії відомого американського видавця Ларрі Флінта. Ларрі та його брат володіли стрип-клубом «Хастлер». Щоб справи в бізнесі пішли краще, Флінти вирішили видавати рекламу. Спочатку у вигляді умовних листівок, а потім – як повноцінний журнал. В якийсь момент Флінтам потрапили у руки відверті фото знаменитої людини, які видавці вирішили оприлюднити. Відтоді журнал з видання з оголеними дівчатами перетворюється у приклад жорсткої сатири.

Судові позови, наркотики, СНІД, показна розкіш і часом неадекватність Ларрі – все це у першій половині фільму дивує, часом й неприємно. Але кульмінацією цієї історії є процес «Журнал «Хастлер» проти Фауела», який розглядався у Верховному суді. І заради його ідеї, яка просто неімовірна в реаліях України, фільм варто додивитись. Форман зняв кіно про історію, в якій є верховенство права, свободи й конституції, до якого нам з вами ще дуже далеко.

Хоча кіно варте уваги ні, не лише через обговорюване у Верховному суді США право на висловлення власної думки. Через прекрасних Вуді Харрельсона, Кортні Лав та Едварда Нортона, через самого Мілоша Формана – адже не дарма кіно отримало «Золотого ведмедя» Берлінського кінофестиваля.

Кіно варте уваги й через спроби контролю медіа, які вперто намагається реалізувати українська влада. Водночас варто розуміти, що кіно, зняте 1996 року, розповідає про 70-80 роки 20 століття. Коли не було соцмереж, фейків та діпфейками, гібридних війн та інформаційних атак. То ж зараз ця історія виглядає дещо дитячою: те, що мало місце у 80х роках, навряд чи може бути відтворене у 10-20х роках 21 століття.

IMBD

Telegram-канал «Кіно від Надії Баловсяк»
Instagram про кіно

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *