Без рубрики

Алгоритмічна зрівнялівка: як алгоритм спрогнозував оцінки за британське «ЗНО»

Через неможливість провести фінальне випускне тестування у звичному форматі, у Великобританії вирішили застосувати алгоритм, який спрогнозував оцінки випускникам. Це викликало страшне обурення, скандали і, в результаті, відміну цих алгоритмічних оцінок. І довело, що краще старих добрих іспитів на сьогодні нічого немає.

Після оприлюднення результатів підсумкових оцінок A-Levels – британського аналогу ЗНО – в країні виник скандал. Справа в тому, що цього року випускники не здавали іспити через карантин, а оцінки виставляв алгоритм на основі попередніх оцінок від вчителів. Майже половині випускників фінальні оцінки були занижені в порівнянні з проміжними, що призвело до неможливості цим випускникам вступити до бажаного університету.

Справа в тому, що алгоритм враховував рейтинг конкретної школи при корекції оцінок. Випускники хороших шкіл отримували високі бали, випускникам посередніх шкіл бали занижувались, бо вважалось, що їх вчителі могли їм завищити підсумкові оцінки. Індивідуальні особливості, як то навчання талановитої дитини в звичайній школі, ніхто не враховував. Виходило, що талановитий випускник отримував низький бал через те, що попередні випускники цієї школи не дуже добре здали A-Levels. Такий собі апогей зрівнялівки.

Оприлюднення оцінок викликало акції протестів, демонстрації та навіть вимоги щодо відставки міністра освіти. Випускникам запропонували подати апеляцію, а потім відмовились від цієї ідеї через недосконалість процесу. А деякі університети стали відмовлятися від оцінок A-Levels за 2020 рік, тобто не брати цьогорічних випускників.

Через декілька днів в країні відмовились від алгоритму корекції балів і зрівняли оцінки A-Levels з оцінками вчителів. Таким чином, випускники цього року у Великобританії буквально відбили свої оцінки у уряду країни. І отримали найвищі результати за останні багато років.

Викладачі з досвідом знають, що іспит чи тестування ніколи не були найкращим способом виявити знання конкретного випускника чи студента. Але, як показав цей британський кейс, такі ігри з алгоритмами і така зрівнялівка на основі «якості» школи є ще гіршою. Отриманий результат – фінальна оцінка на основі підсумкових оцінок від вчителів є коректнішою аніж той невдалий експеримент, який було проведено у Великобританії. Хоча цього року у Британії найвищі підсумкові результати випускників за багато років, що також є проблемою для університетів та конкурсу серед абітурієнтів, бо ті випускники, чиї викладачі не завищували їм оцінки, виявились в програші.

Ця історія показує, що такий, здавалося б, елементарний процес як визначення рівня знань випускників шкіл ще довго не зможе бути об’єктом застосування алгоритмів. Навіть якщо самі іспити та їх перевірка, особливо якщо це тести, це доволі стандартний процес.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *