Без рубрики

Тиждень в ІТ під мікроскопом (30 травня — 5 червня): розумні алгоритми та права для них

Минулий огляд ІТ-подій тижня я розпочала з аналізу інструментів штучного інтелекту, які з’явилися останнім часом. Цей тиждень не буде виключенням: штучний інтелект не просто наступає – він стає надзвичайною невід’ємною частиною нашого життя. Він настільки розумний, що уміє розуміти злочинців краще, ніж звичайні люди, а футурологи прогнозують, що скоро комп’ютери, які завдяки штучному інтелекту отримають аналог свідомості, зможуть отримати щось на кшталт прав людини. Невже повстання роботів стає реальністю? Моє питання, звісно, риторичне, проте свої наробки в сфері штучного інтелекту представили практично всі лідери ринку, а їх рішення часто просто не дають нам з вами вибору приймати рішення самостійно.

Наприклад, на минулому тижні Facebook повідомила, що її система штучного інтелекту DeepText AI аналізуватиме записи та особисті повідомлення користувачів для покращення персоналізації пропонованого їм контенту. Окрім того, штучний інтелект від Facebook буде розуміти, що хоче людина, та допомагати їй, наприклад, викликати таксі чи замовити квитки на літак. DeepText AI допоможе автоматизувати деякі налаштування, необхідні для проведення фінансових операцій в інтернеті. По великому рахунку, зрозуміло, що завдяки інструменту штучного інтелекту Facebook хоче ще більше розширити сферу використання своєї соціальної мережі та, напевно, знайти нові способи монетизації для неї.

DeepText AI

Минулого тижня з’явилось аж дві новини про використання штучного інтелекту у роботі з ув’язненими. Так штучний інтелект, проаналізувавши деякі телефонні розмови в’язнів, зміг розпізнати таємні слова, яким не надавали значення люди, які раніше прослуховували ці розмови.

Ще одна новина – ФБР готується створи ти штучний інтелект, який буде розпізнавати ув’язнених по наколкам на руках. А ось цей кейс виявив відразу протидію — правозахисники з Electronic Frontier Foundation, організації, яка захищає права людини у цифровій сфері, вважають, що технологія розпізнавання татуювань для ідентифікації злочинців, порушує права людей. По-перше, передача фотографій цих людей третім особам є некоректною. Окрім того, деякі татуювання містять особисту інформацію, наприклад, дати народження близьких людей. Ну і найголовніше – такі дослідження, на думку представників Electronic Frontier Foundation, можуть нашкодити невинним людям, адже ніхто не може гарантувати точність результатів.

На минулому тижні один з оксфордських професорів заявив, що комп’ютери зможуть отримати аналог прав людини, коли у них з’явиться свідомість, а це відбудеться завдяки штучному інтелекту.

І до решти ІТ-новин тижня.

— ринки, акції, капіталізації, IPO та інші мудрі слова

Рада директорів Facebook готується прийняти рішення, згідно з яким Марк Цукерберг втратить контроль над компанією у випадку, якщо він відійде від її керівництва. Рада директорів планує замінити його акції таким чином, щоб він не зміг впливати на подальшу роботу Facebook.

На минулому тижні з’явилися чутки про те, що Twitter і Yahoo вели переговори про злиття. А один із засновників Twitter з засновників Еван Вільямс хотів купити проект Medium за $500 млн.

— нове в популярних сервісах

Компанія “Яндекс” представила свій мобільний додаток — клавіатуру для Android, яка отримала функції перекладу тексту, пошуку та багато чого іншого. Вочевидь, мобільний додаток інтегрований з найбільшими сервісами компанії «Яндекс».

Google тепер теж дозволить шукати свій телефон у віддаленому режимі – для цього компанія запустила сервіс “Пошук телефону”, з допомогою якого можна буде віддалено дізнатися, де знаходиться Android-смартфон.

Соціальна мережа “ВКонтакте”, окрилена успіхами інших мобільних месенджерів, готує свій власний. Певно, хоче повторити успіх Facebook і компанії.

— що відбувалось в Уанеті і у сусідів

Розробники з Дніпра готують додаток «Моя поліція», основна задача якого – екстрений зв’язок з поліцією.

У Twitter з’явився офіційний акаунт України, який ведеться англійською мовою.

“Укрпошта” тестує доставку посилок дронами.

В Росії розглядається заборона використання месенджерів чиновниками та військовими.

— лише статистика: цифри тижня

Щоденна аудиторія мессенджера Snapchat – 150 млн користувачів, що більше, аніж аудиторія Twitter.

Уже через два роки в інтернеті буде більше речей, аніж людей – такий ріст відбудеться завдяки росту числа підключених до інтернету пристроїв категорії інтернету речей.

93% фішингових електронних листів вимагають у користувачів гроші.

62% дорослих американців отримують інформацію про актуальні події у світі з соціальних мереж. Основним джерелом новин при цьому є соцмережа Facebook.

— щось цікаве

Ізраїльська компанія Ability створила технологію масового шпигунства – ця технологія дозволить дізнаватися місце знаходження, прослуховувати розмови та перехоплювати SMS-повідомлення будь-якого мобільного телефону у світі.

Facebook теж працює над власною системою штучного інтелекту. Її розробка DeepText AI аналізуватиме записи та особисті повідомлення користувачів для покращення персоналізації пропонованого їм контенту.

Скоро можна буде телефонувати, просто приклавши палець до вуха. Це стане можливе завдяки технології Tiptalk.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *