Без рубрики

Тиждень в ІТ під мікроскопом (23-29 травня): штучний інтелект наступає

На минулому тижні ІТ-світ обговорював нарешті досягнуте рішення в суперечці між Google та Oracle, чутки про інтерес Apple до Time Warner та про новий iPhone 7 та багато іншого.

Проте щотижневий дайджест я б хотіла почати з іншого. Про штучний інтелект ІТ-світ говорить уже доволі давно. Проте останні місяці цей тренд в буквальному розумінні увірвався на перші рядки новинарних сайтів. Facebook на конференції F8 представляє платформу для чат-ботів, а Google на Google I/O – розумного голосового помічника. Не проходить й тижня, щоб Google не розповіла про успіхи свого ПО, яке працює на основі штучного інтелекту – програмного забезпечення Google Brain. А про перемогою штучного інтелекту над чемпіоном в гру Го уже особливо й не здивуєш. Минулий тиждень не став виключенням – Google повідомила про старт з 1 червня проекту Magenta – проекту, в рамках якого штучний інтелект буде створювати шедеври мистецтва.

Google Brain1

Google сьогодні, певно, є флагманом в розробці AI-інструментів (AI — Artificial intelligence, штучний інтелект). Успіхи компанії, принаймні ті, про які вона розповідає, вражають. Певне з часом компанія вбудує штучний інтелект в свій пошуковий алгоритм. Не можна однозначно сказати, що це є добре для нас, але це є реальність. А ось Apple дещо відстає від інтернет-гіганта. На минулому тижні з’явилось повідомлення про те, що Apple сильно відстає від Google і Facebook в дуже багатьох речах, в тому числі в пошуку, в обробці природної мови та в дослідженнях штучного інтелекту і це є досить великою проблемою для стратегічного розвитку компанії. Практично у відповідь на це з’явилися чутки, що Apple працює над розробкою голосового AI-помічника для дому – аналога Amazon Echo та Google Home. Зараз Amazon Echo є першим і найбільш активно продаваним пристроєм цього типу, Google Home був анонсований минулого тижня. Виходить, що нас чекатиме боротьба між занадто розумними голосовими помічниками, які розповідатимуть нам про погоду надворі та запускатимуть музику. Проте ми розуміємо, що таке застосування штучного інтелекту – найпростіше та найбільш утилітарне. А ось як розвиватиметься ця сфера далі – покаже час.

А зараз – коротко про решта ІТ-новин тижня.

— ринки, акції, капіталізації, IPO та інші мудрі слова

Користувачі подали позов проти виробника фітнес-браслетів Fitbit, в якому звинуватили компанію у наданні їм неправдивих даних.

Hewlett Packard представила вельми слабкі квартальні результати та повідомила про падіння прибутку компанії на 38%.

Snapchat оцінили в $20 млрд завдяки останньому раунду інвестування – компанія залучила інвестиції у розмірі $1.8 млрд.

Facebook почала показувати свою рекламу поза соцмережею, це означає, що користувачі, які не зареєстровані або не авторизовані в цій соцмережі, бачитимуть рекламу Facebook Audience Network на інших сайтах.

— нове в популярних сервісах

Google готується використати в Android функцію розпізнавання біометричних даних. Замість паролів нова технологія під назвою Project Abacus буде ідентифікувати користувача по ряду унікальних сигналів, наприклад, особливостей ходи, голосу чи набору тексту.

android2

Skype встановить обмеження на об’єм даних, що передаються у месенджері – розмір файлу не повинен буде перевищувати 100 Мб.

Twitter змінює принцип дії ліміта в 140 символів. В них не будуть входити фотографії, відео, цитати та багато інших даних.

— що відбувалось в Уанеті і у сусідів

“Нова пошта” запускає власну мережу поштоматів, за допомогою яких можна буде отримати відправлення.

Онлайн-коректор українських текстів працює як доповнення для Chrome для Google Docs і уміє виправляти типографіку, поширені помилки, коментувати граматичні та пунктуаційні помилки

Український стартап Mars Hopper отримав перше місце в номінації People’s Choice Awards (приз глядацьких симпатій) у всесвітньому конкурсі NASA SpaceApps Challenge.

Онлайн-кінотеатр Megogo випустив власний мульсеріал-продовження відомої серії про козаків. Серіал “Козаки.Футбол”присвячено майбутньому чемпіонату Європи з футболу.

В Росії знову заговорили про повне регулювання інтернету.

Сервіс блогів “Живий журнал” провів масштабний перезапуск і перетворився на медіа, створене на основі авторських блогів.

— лише статистика: цифри тижня

Аналітики підрахували, що на угоді з Nokia корпорація Microsoft загубила біля $8 млрд.

Google заявила, що обробляє більше 2 трлн пошукових запитів щорічно.

Аудиторія Viber за рік виросла на 50% і досягнула 754 млн користувачів.

Компанія Foxconn готується замінити 60 тис працівників роботами.

— щось цікаве

Uber запропонував жителям Сан-Франциско $100 в місяць за відмову від особистого автомобіля. Частина цих грошей може бути потрачена виключно на поїздки в Uber.

uber

Google та Levi’s створять “розумну куртку” уже цієї осені, з її допомогою можна буде відповідати на дзвінки, управляти навігацією, регулювати гучність та здійснювати багато інших речей.

В Японії стали продавати перший у світі робот-телефон RoboHon виробництва компанії Sharp. Робот може ходити, танцювати та розпізнавати людей по голосу та навіть підтримувати бесіду.

1 комментарий

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *