Без рубрики

Чи потрібні соцмережі поколінню цифрових аборигенів

Наприкінці березня Facebook повідомила, що створює спеціальну версію Instagram для дітей, молодших 13 років. Зараз на цьому сайті можуть реєструватися лише ті, кому більше 13, а у випадку підозри щодо ведення акаунту дитиною, його можуть заблокувати. Я аналізувала цю історію і знайшла коментарі топ-менеджерів, які заявили, що такі «дитячі» проекти для них – це дуже стратегічно важливі кроки. Думаючи над ними, у Facebook обіцяють високий ступінь захисту, батьківський контроль та інші особливі функції. Правда, пригадуючи те, як Facebook роки 4 тому запускала Messenger for Kids, мені не йметься віри, що з його «дитячого Instagram» вийде щось путнє.

Те, що Instagram для дітей потрібен компанії – очевидно і її інтерес до такого дитячого продукту сумнівів не викликає. Адже Facebook уже давно вперлась в стелю щодо залучення нових користувачів, та й Instagram, який був декілька років драйвером росту фінансових показників компанії, уже не особливо допомагає.

Сьогоднішні діти – це TikTok, Likee, а значить, коли вони наблизяться до свого повноліття, вони не будуть користуватися соцмережею їх батьків. Тому у Facebook логічно припускають, що дитячим Instagram компанія виховає собі нову аудиторію, яку зажене на свою платформу буквально з ранніх років.

Проте чи потрібен Instagram та й соцмережі загалом дітям в такому ніжному віці? Адже великої користі від соцмереж для психічного здоров’я не спостерігається і для дорослих. А для дітей з їх нестійкою психікою і не розвиненими уміннями критично сприймати контент – чи потрібні їм соцмережі, навіть розраховані для дітей? Вони й там масово хочуть бути блогерами, то ж навіщо їх підштовхувати до світу лайків, Instagram-масок та хейтерів?

Минулого тижня правозахисники та дитячі психологи почали переконувати керівництво Facebook залишити дітей без Instagram і не заганяти їх у «цифрове гетто».

Про те, що не варто підсаджувати на голку безкінечної стрічки з фотографіями, на видозмінені фото та ідеалізацію сумнівних авторитетів заявили у відкритому листі до Марка Цукерберга представники організації Campaign for a Commercial-free Childhood, яка загалом виступає за відсторонення дітей від цифрової реклами. У своєму листі вони підкреслили, що платформа, яка зациклена на зовнішньому вигляді та іміджі, може мати негативний вплив на життя та здоров’я дітей. Аргументуючи своє прохання, автори листа згадали бізнес-модель продуктів Facebook, засновану на зборі даних користувачів, а також дизайн цих продуктів, заточений на формування залежності від них, що недопустимо для дітей.

Масова медійна неграмотність та нездатність дорослих людей відділяти в соцмережах правду від фейків, а ще той факт, що вони стають жертвами маніпуляцій в соцмережах, є одним з основних доказів того, що дітей на ці платформи допускати не варто. Тим паче, створювати спеціальні дитячі платформи.

Дитячий Instagram потрібен компанії-розробнику платформи, але навряд чи в ньому існує інша користь, окрім заробітків Цукерберга and Co.

Сучасні публічні особи переймаються за онлайн-контент та цифрові сліди за останніх років 10, відколи соцмережі стали масовим явищем. Якщо дитячий Instagram з’явиться, то проблема «ляпнув дурницю в соцмережі в дурному віці» стане більш актуальною. Є, звісно, ймовірність, що дурницю ляпатимуть всі і проблема щезне, але це дуже малоймовірно.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *