Без рубрики

Соцмережі проти Трампа: історія триває

Дональд Трамп подовжує боротися з соцмережами. Це може призвести до абсолютно неочікуваних наслідків.

Ось коротка історія стосунків президента США та соціальних платформ. Початок цієї історії опубліковано у моєму матеріалі на Stopfake

— кінець травня

Twitter додає на твіт президента США помітку про те, що він вводить в оману

Трамп обурюється в потоці твітів

— через пару днів

Трамп вимагає змінити базовий закон, в якому соціальні платформи не відповідають за контент користувачів.

Facebook не реагує на такий самий пост Дональда Трампа. Марк Цукерберг пояснює, чому не реагує. Співробітники Facebook йдуть у віртуальний страйк (бо працюють з дому)

— ще за пару днів

Twitter додає ще одну помітку до ще одного запису Трампа. Цукерберг обіцяє змінити правила соцмережі. Snapchat відмовляється показувати акаунт Трампа в розділі Discover

— 5 червня

Twitter видаляє допис із промовою Трампа про Джорджа Флойда через порушення авторських прав.

— 18 червня

Twitter додає третю мітку щодо маніпулятивного контенту до допису Трампа, а потім й видаляє відео через порушення авторських прав.

— 19 червня

Facebook видаляє 88 рекламних дописів, розміщених в акаунтах Дональна Трампа, його команди та віце-президента. Причина – розпалювання ненависті через те, що в дописах був присутній червоний перевернутий трикутник, який використовували нацисти.

Використання цього символу заборонене правилами Facebook

Ви знаходитесь тут

Враховуючи те, як Трамп веде свої соцмережі, і наскільки він любить маніпулятивні посили, цих історій про блокування буде ще не одна й не дві

Чому це важливо

Історія протистояння президента та соцмереж ще довго перебуватиме у стані перманентної війни – Трамп щось публікуватиме, соцмережі блокуватимуть або додаватимуть помітки. Але це може призвести до більш серйозних змін. Спроби відмінити закон про невідповідальність за контент були оскаржені, то ж будуть суди, і, ймовірно, не один.

Це ймовірно може змінити й правила соцмереж щодо дозволеного контенту або щодо поміток до такого контенту.

Я припускаю, що напротивагу поміткам про маніпулятивний контент соцмережі можуть ввести інші помітки – про гарантовано не-фейковий контент.

Третій варіант розвитку подій, малоймовірний, але не виключений зовсім – це буде початком кінця соцмереж, до яких ми звикли.

І в кінці цієї довгої історії я згадаю про ще один цікавий Twitter-акаунт SuspendThePres, автор якого дослівно публікував те, що Трамп, щоб перевірити, скільки часу у адміністрації сервісу піде на блокування. Акаунт проіснував три дні, отримав тимчасове блокування та довів різний підхід щодо модерації контенту різних користувачів. Те, що дозволено Трампу, не дозволено звичайному користувачу.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *