Без рубрики

Тиждень в ІТ під мікроскопом (9-15 травня): Facebook і політичні маніпуляції та новий Instagram

Минулого тижня Facebook відбивався від звинувачень в політичних маніпуляціях, Instagram представив новий дизайн, французькі діти отримати право на приватність щодо фотографій в Мережі, Apple інвестувала в конкурента UBer.

На минулому тижні соціальну мережу Facebook звинуватили в цензурі, а саме в тому, що співробітники компанії формують стрічку новин, виходячи з певних політичних уподобань. Про це написало видання Gizmodo, посилаючись на слова колишніх співробітників Facebook. Вони заявили, що певні новини, як то згадка про політиків-консерваторів, не фігурують на Facebook. Це викликало досить активний шквал критики в бік найбільшої соцмережі та навіть підозри про те, що Facebook може маніпулювати суспільною думкою.

Від Facebook зажадали пояснень, в тому числі сенатори. Facebook стала активно виправдовуватися, навіть в компанії розповіли, як працюють редактори новин. Проте звинувачення продовжились і Марк Цукерберг пообіцяв розслідувати звинувачення Facebook в цензурі.

Цікаво, що розділ з трендовими новинами не є важливим в дизайні соцмережі, цей розділ мало хто переглядає, особливо якщо користується мобільним додатком для соцмережі. У звинуваченнях ні слова не було про маніпуляції із стрічкою новин. Хоча ці маніпуляції напевно є. Більше того, на думку деяких аналітиків такі маніпуляції – це природно. Дивно, що користувачі в умовах таких великих потоків інформації ніяк не навчаться її сприймати критично. І дивно, що подібні звинувачення прозвучали лише зараз – онлайн-сервіси є надзвичайно простим інструментом маніпуляції суспільною думкою.

Ще одна новина минулого тижня, яка активно обговорювалась – новий дизайн Instagram і нова іконка програми. Користувачі прогнозовано розкритикували зміни, навіть висміяли їх – це певно природна реакція на чисто візуальні зміни того, до чого звикнув.

На минулому тижні компанія Google повідомила про використання феміністичних емодзі, які які відображатимуть роль жінок у різних сферах та професіях – це 13 емодзі професійних категорій: бізнесмена, вченого, лікаря, фермера і т.д.

google emiji

— ринки, акції, капіталізації, IPO та інші мудрі слова

Apple вже не є найдорожчою компанією в світі. Компанія поступилась Alphabet (колишній Google) після падіння ціни акцій Apple

Проте бренд Apple вшосте очолив список 100 найдорожчих брендів світу. Вартість бренду Apple виросла на 6% до $154 млрд, на другому місці — бренд Google, який подорожчав на 26% до $82.5 млрд.

10 травня на біржових торгах акції Amazon виросли до свого історичного максимуму в $703.

Apple інвестувала $1 млрд в китайського конкурента Uber – компанію Didi Chuxing

— нове в популярних сервісах

WhatsApp запускає функцію відеодзвінків

Windows 10 Mobile отримає сканер відбитків пальців

“Яндекс.Карти” навчились будувати пішохідні маршрути – нова функція доступна в мобільному додатку або на сайті сервісу

Facebook запускає можливість завантажувати і переглядати 360-градусні фотографії

— нові інструменти: додатки, сервіси, мобайл

Opera Software представила VPN-додаток для користувачів Apple-пристроїв

Розробник Siri показав нового голосового асистента Viv.

Стартап SourceClear представив безкоштовну програму для пошуку вразливості в opensource-коді.

“Яндекс.Браузер” для Android отримав захист від агресивної реклами

WhatsApp випустив десктопну версію месенджера для Windows та OS X

Google випустила клавіатуру Gboard для iPhone із вбудованою версією пошуку. В ній можна вводити пошуковий запит і відразу ж будуть відображатись результати пошуку.

В мобільних додатках YouTube з’явиться вбудований месенджер. З його допомогою люди зможуть відправляти один одному відеоролики, фотографії та текстові повідомлення

— що відбувалось в Уанеті і у сусідів

Киянин запустив Telegram-бота railwaybot, який може швидко знайти потрібний потяг – достатньо вказати напрямок, дату й час.

Було звільнено керівництво холдингу РБК, після чого з видання звільнились журналісти.

— лише статистика: цифри тижня

Кількість користувачів блокувальника реклами AdBlock Plus виросла до 100 млн, а скоро програма досягне показника в 1 млрд завантажень.

Лише 1% розробників мобільних додатків для Apple-пристроїв отримують 94% доходу з продажу додатків. На долю 1% топових розробників додатків в першому кварталі прийшлося 70% всіх загрузок з App Store.

Мобільні ігри забезпечити біля 90% доходу інтернет-магазину Google Play, вони забезпечили 40% завантажень.

— щось цікаве

У Франції діти зможуть подати в суд на батьків за свої фотографії в соціальних мережах, а ті можуть бути наказані великим штрафом за публікацію дитячих фото

Співробітник дослідницького підрозділу компанії Microsoft Девід Ротшильд прогнозував, що в Євробаченні переможе Сергій Лазарев. Ми вже знаємо, що він виявився неправим.

Штучний інтелект Google навчився імітувати розмовну мову, прочитавши більше 11 тис книг. Після цього алгоритм написав невеликого дивного вірша.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *