Без рубрики

Тиждень в ІТ під мікроскопом (1-5 лютого): турботливі Facebook та Google, планшети все та прокат цуценят

На минулому тижні Facebook відзначив 12-ліття з дня заснування, Google пообіцяла боротись з екстремізмом досить дивним способом, а Apple запустила програму trade-in для розбитих «айфонів».

Найбільш активно на минулому тижні ІТ-світ обговорював Facebook. Соціальна мережа відзначила 12 день народження, оголосивши цей день Днем друзів і заявивши про плани щодо 5-мільярдної аудиторії. Стало відомо, що Facebook готує новий алгоритм формування стрічки новин, а ще Facebook спростувала теорію шести рукостискань. Замало новин про Facebook? Ось ще декілька. Кожен користувач Facebook дивиться щодня 12 хвилин відео. Загалом щодня відео на сторінках соціальної мережі переглядають 500 млн людей. А кожної хвилини Facebook-користувачі ставлять 4 млн «лайків».

Мені часом здається, що поняття «Facebook» стає аналогом поняття «інтернет». Десь так само, як «гуглити» означає «шукати в інтернеті». Погодьтеся, що для багатьох людей Facebook-сторінка відкривається в браузері із включенням комп’ютера, а на мобільному відповідний додаток не закривається взагалі (хоча дарма – він дуже «not friendly» стосовно акумулятора мобільних). А як сюди додати популярний месенджер WhatsApp, який теж належить Facebook, то десь можна сказати, що Facebook поглинає і заполоняє інтернет-простір. Причому це настільки очевидно, що поява таких от статей на «Українській правді»  є соромом для ресурсу. З моєю особистою думкою можна сперечатися, проте є дуже гарна метрика успішності бізнесу – динаміка ціни акцій компанії. Акції Facebook з моменту IPO виросли в 2.5 рази.

FB shares

Це означає, що інвестори вірять у Facebook. Чи не це є головним критерієм того, що у Facebook все більш ніж добре і пан Віталій Дубенський і редакція «Економічної правди» може не переживати за статки Марка Цукерберга.

А Google на минулому тижні активно демонструвала турботу про користувачів. Спочатку Google повідомила, що буде перенаправляти користувачів, які задають екстреміські запити на сайти анти радикального спрямування. Це такий собі крок, спрямований на боротьбу з тероризмом в інтернеті. Ще один крок турботи від Google – у Google Chrome з’явиться функція, яка повідомлятиме про наявність на сайті кнопок для завантаження підозрілого чи небезпечного контенту. Якщо друга новина від Google – позитивна і дуже правильна, то перша викликає лише подив – чому Google повинна вирішувати, що саме показувати користувачам? Чому Google бере на себе роль певного цензора щодо доступу до інформації? А якщо ці запити задають студенти, які пишуть наукову роботу, чи журналісти, чи люди, чия професійна діяльність пов’язана з вивченням тероризму? Мені іноді здається, що Google забагато на себе бере – у компанії вибудовується такий собі «комплекс Бога» – вона вирішила, що вона щось більше, аніж алгоритм чи інструмент для вирішення повсякденних задач. Власне, цим грішать й інші компанії, той же Facebook. Та це тема окремої розмови.

Що стосується уже знову найдорожчої компанії Apple, то стало відомо, що вона запустила програму trade-in для своїх iPhone, програла суд через Apple Watch та готує новий Apple iPad Air 3.

— ринки, акції, капіталізації, IPO та інші мудрі слова

На минулому тижні активно обговорювали ситуацію, коли аж на один день колишній Google – новий Alphabet обігнав по капіталізації Apple. Аж на один день! А новин, новин написано з нього приводу – страшне як. Погоджуюсь, справи у Apple в глобальній перспективі не дуже, iPad ніхто не купує, Apple Watch не вразив, а Google всього навсього гарно відчиталася. Наступного дня все повернулося «на круги своя».

Краще б журналісти звернули увагу на дві інші цікаві новини – акції Twitter і GoPro просто обвалилися – більше того, вони стали дешевшими за ціну розміщення, тобто за ціну, за якою компанії провели IPO – розмістили свої акції на біржі. Інвестори не вірять ні у Twitter, ні у GoPro. Хоча це очевидно – як в Twitter не бундючаться, нічого не можуть придумати, щоб протистояти Facebook. У якого все дуже добре, все більш ніж добре.

twitter shates

А щодо GoPro – теж компанія нічого аж такого не показує, щоб чекати від неї гарних результатів в майбутньому. За майже три роки роботи у фінансово-біржевому медіа я чітко зрозуміла таку річ: ціна акції – це віра інвесторів у майбутнє компанії, у її майбутні успіхи, новинки, доходи. Робимо висновок – у Twitter та GoPro не вірять. Зарано вийшли вони на біржу, зарано. Хоча може й навпаки – вийшли вчасно, щоб заробити на ідеї і «злитися».

Планшети уже не в моді. Принаймні 2015 рік став найгіршим для ринку планшетів – падіння «в районі» 10% — це дуже багато. Хоча ситуація доволі очікувана – коли оті гігантські смартфони aka фаблети стають по розміру майже такими самими, як і планшети, але ще й уміють дзвонити, кому потрібні оті планшети, чи не так?

— угоди тижня

Microsoft придбала лондонський стартап SwiftKey за $250 млн – розробника клавіатур для iOS та Android-пристроїв

Cisco за $1.4 млрд купує каліфорнійський стартап Jasper Technologies, який працює в сегменті інтернету речей

— що відбувалось в Уанеті і у сусідів

«ВКонтакте» є лідером серед мобільних додатків у Росії, значно випереджуючи інші соціальні мережі. Щодня через «ВКонтакте» відправляється 5 млрд повідомлень.

— лише статистика: цифри тижня

— 4 млрд разів була завантажена гра Angry Birds
— $6 млн заплатила Google в рамках програми пошуку вразливостей
— 300 млн небезпечних програм з’явилося минулого року
— 1 млрд людей користується поштою на Gmail
— 400 реальних магазинів планує відкрити Amazon
— 15% персоналу хоче скоротити компанія Yahoo!

користувачі Vine за одну хвилину передивляються більше 1 млн відеороликів

Це декілька даних про те, що відбувається в інтернеті за хвилину — на інфографіці нижче

dom stat

— щось цікаве

У Нідерландах запустили безпілотний автобус. Їздить він, правда, зі швидкістю аж 8 км в годину.

Uber реалізував стартап, про ідею якого я чула доволі часто – прокат цуценят. Акція під назвою Puppy Bowl («Кубок цуценят») приурочена до Супербоулу.

Студенти університету імені Орала Робертса в Талсі повинні носити фітнес-браслет в обов’язковому порядку, а дані щодо їх фізичної активності передаються на сайт університету і напряму впливають на оцінку з фізкультури

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *